Dringende oproep aan Eerste Kamer: haal verhuurdersheffing van tafel
In een brandbrief aan de Eerste Kamer roepen vier partijen op de verhuurdersheffing van tafel te halen en investeringen in de bouw te stimuleren. Laat eerst de plannen van het Woonakkoord goed doorrekenen en maak dan andere keuzes, zeggen FNV Bouw, Aedes, de Nederlandse Woonbond en de Taskforce CO2 Reductie in de Bouw. De Eerste Kamer vergadert vandaag over het Woonakkoord.
Abonneer je op ons Youtube-kanaal:
De partijen pleiten voor grondige doorrekening van “de korte en middellange termijneffecten van het woonakkoord en alternatieven hiervoor”. Daarbij willen ze kijken naar het effect op woningcorporaties, de betaalbaarheid van het wonen, werkgelegenheid, economische groei en de overheidsfinanciën. Zonder doorrekeningen vinden partijen de invoering van de verhuurderheffing “onverstandig en onverantwoord”. Bovendien bestaan er efficiëntere maatregelen die wel bijdragen aan een beter functionerende woningmarkt, die draagvlak hebben bij huurders en verhuurders en bovendien de economie stimuleren in plaats van afbreken, zo stellen de opstellers van de brandbrief.
Charley Ramdas, vice-voorzitter FNV Bouw: “De crisis snijdt diepe wonden en schreeuwt om een investeringimpuls. Het is totaal onverantwoord om ingrijpende anti-stimuleringsmaatregelen door te voeren zonder degelijke onderbouwing. Investeer in duurzaamheid en werkgelegenheid.”
De door de partijen voorgestelde investeringsagenda levert extra inkomsten via BTW en loonbelasting. En zorgt ervoor dat bouwvakkers, schilders, installateurs, tuinmannen, stoffeerders en zo voort aan het werk blijven. Naast nieuwbouw moet de agenda zich richten op investeringen in herstructurering, in energiebesparende maatregelen en decentrale, duurzame opwekking van energie.
Heffing ten koste van investeringen
Marc Calon, voorzitter van Aedes vereniging van woningcorporaties: “De verhuurdersheffing gaat onherroepelijk ten koste van de investeringen van corporaties, dat kun je op je vingers natellen. Het geld gaat namelijk regelrecht naar de schatkist. Stel in plaats daarvan samen met corporaties een investeringsagenda op, dat is veel beter voor de woningmarkt en de economie. En kies dan meteen voor een huurbeleid via de huursombenadering waarmee je de doorstroming op gang helpt. Waarom eerst een paar jaar dat onwerkbare inkomensafhankelijke huurbeleid? ”
Ook de Woonbond is fel tegen de plannen rond de verhuurdersheffing. Woonbond-voorzitter Ronald Paping: “Zorg dat huren betaalbaar blijft. Haal de verhuurderheffing van tafel en zie af van een inkomensafhankelijke huurverhoging. De gluurverhoging is oneerlijk en biedt geen zicht op doorstroming omdat er te weinig aanbod is. Een huursombenadering is een veel betere oplossing. Die zorgt er voor dat woningen een huur krijgen die meer in overeenstemming is met de kwaliteit van de woning.”
"Werkgelegenheid loopt fors terug"
TaskforceCO2 Reductie in de Bouw ziet de werkgelegenheid in de bouw in 2013 al fors teruglopen. Directeur Evelyn van der Ploeg benadrukt dat de werkgelegenheid in de bouw de hele Nederlandse economie aangaat. Corporaties zijn de grootste opdrachtgever in de bouw tijdens de crisis. Door het Woonakkoord met verhuurdersheffing wordt € 5 miljard minder bouwomzet in 2013 geraamd. Dit is onbegrijpelijke afbraak van nuttige werkgelegenheid. Verduurzaming van bestaande woningen is tegenwoordig een verdienmodel. Bouw Nederland op voor de toekomst door de investerings-alternatieven uit de sector serieus te nemen. Kans op herstel bouw-sector met grote sprongen, aldus de Taskforce CO2 Reductie in de Bouw.
Bron: FNV Bouw / Aedes / Woonbond / Taskforce CO2 Reductie in de Bouw
Nieman is partner in de ‘Taskforce CO2-reductie in de bouw’ een van de ondertekenaars.