'Van kostenreductie naar waardecreatie'
- Zorgvastgoed
- Artikel
Er komt een golf babyboomers aan met een bovengemiddeld bestedingspatroon voor zorg en welzijn. Dit biedt legio kansen. Maar aan de andere kant staat 2014 in het kader van grote bezuinigingen en krimpt het aantal arbeidsplaatsen in de zorg met de dag.
Daar waar een verzorgingshuis in het verleden garant stond voor een stabiele zorgvraag en dus inkomsten, is de zorgorganisatie gedwongen om haar vastgoed om te bouwen naar aantrekkelijke, ruime en betaalbare appartementen voor ouderen, zonder enige zekerheid over de zorgproductie. Bedrijfsmatig een rampzalige situatie.
Niet kiezen kost iedere dag geld
Zie hier het dilemma voor de zorgbestuurder. Iedere dag dat de bestuurder geen keuze maakt kost meer geld en groeit het probleem. Deze situatie vraagt allereerst om een grondige analyse van mogelijkheden en beperkingen van de verouderde zorggebouwen. Maar daarnaast zien wij juist vanuit de innovatie in de bouwkolom steeds meer slimme oplossingen die zorginstellingen kunnen helpen.
Graag dagen wij de partners van Duurzaam Gebouwd uit om daarin de eerste stap te zetten. Welke technische innovaties maken het mogelijk om zorginstellingen met hun verouderde vastgoed problematiek uit de brand te helpen? Want hoe dan ook, er ligt een grote opgave in de zorgsector.
Hoe maken we innovaties in de bouw van waarde voor de zorg?
Bij draaijer+partners is de stelregel: van korte termijn kostenreductie naar lange termijn waarde creatie. Noem het lifecycle of noem het duurzaam. In de kern komt het erop neer dat een vastgoedoplossing bijdraagt aan de bedrijfsvoering van de zorginstelling enerzijds en aan het welzijn van de bewoners en cliënten anderzijds.
Dat gaat dus verder dan een energiezuinig gebouw of een DBFMO-contract. Dat ziet de zorgbestuurder als een uitkomst. Graag gaan wij met de voorlopers in de bouwkolom de uitdaging aan om productinnovaties en duurzame oplossingen van waarde te maken voor de zorginstellingen.
Auteurs: Marco Sotthewes & Sylvio Olsder, draaijer+partners
De bakker gaat ook failliet
De oven van een bakkerij voldoet niet meer. De bakker moet investeren in een nieuwe oven die nog maar de helft zoveel brood kan bakken, waardoor zijn aantal klanten en omzet zal halveren. Deze bakker zal deze investering nooit terugverdienen en geen bank zal deze investering financieren.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Prachtig initiatief. Check onze website www.energiesprong.nl/zorg wij hebben Amstelring geholpen om op basis van hun energierekening 9 gebouwen richting nul-op-de-meter te brengen. Een win-win situatie voor alle betrokken partijen. Het consortium Eneco-DuraCerneer-Roodenburg gaat de klus klaren op basis van prestatiecontract. Wij zoeken bij Energiesprong consortia die integraal renovatie of nieuwbouw van nul-op-de-meter zorgvastgoed kunnen realiseren. Ik kom graag in gesprek met jullie. Totale opgave van te renoveren en transformeren zorgvastgoed is 4mln m2!
Bedankt voor de reactie en je voorbeeld van de win-win situatie. Wij werken voor onze klanten met verschillende consortia al samen. we praten daar graag over met je.