Innovatieve aanbestedingsstrategie bij nieuwbouwproject de Trip
Minister Blok heeft maandag 1 december het duurzame fundament gelegd onder nieuwbouwproject ‘de Trip’ aan de Briljantlaan in Utrecht. Dit deed hij door het plaatsen van een warmtewisselaar, onderdeel van de toekomstige installatie voor warmte-koudeopslag (WKO). In combinatie met individuele warmtepompen en zonnepanelen gaat deze innovatieve installatie het project op een duurzame manier van energie voorzien.
Op de Trip zullen 255 appartementen voor starters worden gerealiseerd in combinatie met horeca en creatieve bedrijven. Hier komen enerzijds jonge mensen te wonen met een eerste, serieuze baan en anderzijds vestigen zich hier ondernemers in de creatieve branche. Dit gebeurt in opdracht van Jebber, een dochteronderneming van de Stichting Studenten Huisvesting (SSH) die starterswoningen ontwikkelt en verhuurt. Na oplevering van de Trip, die gepland staat in het tweede kwartaal van 2016, zal Jebber de verhuurder en beheerder worden van de appartementen en commerciële ruimten van de Trip. Hoofddoel voor Jebber is, naast verregaande duurzaamheid, om gedurende twintig jaar de huurders van de Trip vaste lage woonlasten (huur+energie) te garanderen.
Ik had het genoegen deel uit te maken van het team dat Jebber heeft bijgestaan bij de planvorming tot aan de contractering van het project. Mijn rol samen met het installatieadviesbureau VIAC, was met name gericht op het borgen van de kwaliteit en kosten van het warmteleveringsconcept door middel van een prestatiecontract. Als lid van het aanbestedingsteam heb ik van dichtbij kunnen waarnemen hoe Jebber erin is geslaagd om een uitvoerende partij te contracteren die een kwalitatief hoogwaardig en duurzaam complex (BREEAM-NL Nieuwbouw ‘very good’;, EPC 0,26) gaat bouwen tegen lage levensduurkosten.
Partijen uitgedaagd
Bij de aanbesteding heeft Jebber marktpartijen uitgedaagd om met integrale oplossingen te komen. Voor de warmtelevering werden partijen gevraagd om met innovatieve oplossingen te komen voor de opwekking van energie, waarbij de contractant ook verantwoordelijk zou worden voor de levering van de energie voor de verwarming gedurende twintig jaar. Hierdoor krijgt de marktpartij ook een (financieel) belang bij het realiseren en instandhouden van een kwalitatief hoogwaardig complex. Wat betreft het gebouwontwerp werd de vrijheid geboden door de keuze van materialen en detailleringen van de gevels en warmteopwekking, het samenstel van investeringskosten, energiekosten voor verwarming en onderhoudskosten over een periode van 20 jaar te optimaliseren.
Minister Blok plaatst een warmtewisselaar op bouwproject de Trip
De gunning vond plaats op basis van de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI). De inschrijvingen zijn beoordeeld op de volgende zes criteria:
- financiële presentaties en waarborgen
- service- en klantgerichtheid naar de huurders en Jebber
- investering en onderhoudskosten over 20 jaar
- ontwerp van de gevels op basis van een referentieontwerp
- warmteleveringsconcept op basis van een aantal kritische prestatie-indicatoren
- duurzaamheid: minimaal BREEAM-score ‘good’
Gebouw en Energie Prestatie Contract
Consortium COM4Trip BV, onder leiding van Boele & van Eesteren, heeft de opdracht in de wacht gesleept en gaat het complex realiseren, dat uit drie losstaande gebouwen gaat bestaat, en vervolgens gedurende twintig jaar onderhouden op basis van een Gebouw en Energie Prestatie Contract (GEPC). In dit contract zijn ondermeer prestatieafspraken gemaakt over de energieopwekinstallaties, staat van onderhoud van de gebouwen en de installaties en de tevredenheid van de huurders.
Energiebundel warmte en warmwater
Het consortium heeft gekozen voor een innovatief warmteleveringsconcept, dat uitgaat van een WKO-installatie met bijbehorende distributie naar de appartementen en commerciële ruimten, in combinatie met individuele warmtepompen en een boiler per appartement, vloerverwarming en zonnepanelen. De huurders gaan een vast huurbedrag per maand betalen voor de levering van een energiebundel warmte en warmwater. De hoogte van het huurbedrag en de grootte van de bundel zijn ook vastgelegd in het GEPC.
Geslaagde aanbestedingsstrategie
Met gepaste trots stond Monique van Loon, directeur van Jebber, vorige week maandag naast de minister van BZK en de burgemeester van Utrecht. Door de gekozen aanbestedingsstrategie en contractering is Jebber er in geslaagd haar doelen te verwezenlijken: het realiseren van duurzame huisvesting voor starters tegen vaste lage woonlasten, het minimaliseren van de levensduurkosten en het ontzorgen van Jebber bij het beheer en onderhoud van de Trip.