Energieneutraal moet nu, niet pas in 2020!
Minister Henk Kamp van Economische Zaken is zoekende naar innovaties en wil de discussie aangaan met bedrijven en kennisinstellingen om de doelstellingen van het Energieakkoord 2016 te halen. “Maak energieneutraal bouwen nu al verplicht”, is het antwoord volgens Dutch Housing Company-directeur Walter Landsaat.
“Wij zijn blij dat de minister een duidelijke statement met concrete datum heeft gemaakt ten aanzien van het einde van de fossiele brandstoffen. En de uitnodiging aan de ondernemers pakken we graag op, want het kan sneller! Waarom zouden we wachten tot 2020, wanneer nieuwbouwwoningen verplicht energieneutraal moeten zijn? Het is technisch en financieel al mogelijk. Hoe eerder we de uitstoot verminderen, hoe beter”, vindt Landsaat, tevens expert bij Duurzaam Gebouwd. Volgens hem is de woningmarkt van Nederland er klaar voor en zijn er zelfs al diverse voorbeelden van energieproducerende woningen.
Verplicht energieneutraal
Toch is energieneutraal bouwen in Nederland nog lang geen gemeengoed en is energiezuinigheid voor kopers meestal niet de eerste prioriteit. “Voor de koper ligt de focus in de eerste plaats op de locatie, op het uiterlijk van een woning, de beschikbare ruimte en de betaalbaarheid. Pas als de hele sector zich verplicht om met z’n allen energieneutraal te bouwen, dan kunnen partijen zich daadwerkelijk onderscheiden om energieneutraal bouwen op een betaalbare en klantvriendelijke manier aan te pakken. Als de minister met de wetgeving een level-playing field organiseert, dan kan innoverend Nederland het onderscheid maken."
Co-makership als trend
In plaats van de ‘take it or leave it’-aanpak is een klantgerichte methodiek een inmiddels vanzelfsprekend. “De rollen zijn anno 2016 omgedraaid. De consument heeft interesse in een locatie waarbij hij vervolgens de vrijheid wil hebben om de woning vervolgens samen met de ontwikkelaar aan te passen aan zijn wensen en zo als het ware co-maker van zijn eigen woning wordt. Deze manier van samen ontwikkelen werd onder andere toegepast aan de Fregatsingel in Den Haag, waar in co-creatie met de kopers 17 energiezuinige villa’s zijn ontwikkeld.
“De succesvoorbeelden zijn er. Laten we nu gezamenlijk doorpakken en energieneutraal verplicht stellen. Een belangrijke voorwaarde is dat we het ook betaalbaar maken. Haal de verplichting vier jaar naar voren en start nu!”
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
INTUhome maakt energieneutraal wonen nu al mogelijk! Energie besparen en een positieve bijdrage leveren aan het milieu? Wij kunnen ook uw huis energieneutraal maken! Benieuwd naar uw mogelijkheden om energieneutraal te wonen?