Samen onder één dak: vve’s renoveren duurzaam
- Renovatie & Transformatie
- Artikel
Energiesprong komt onder de noemer ‘Samen onder één dak’ met een uitgave over Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die duurzaam gerenoveerd hebben.
Samen onder één dak betekent in oudere appartementencomplexen vaak: samen gebukt onder een veel te hoge energierekening. Dat het ook anders kan, bewijzen de zeven VvE’s die in het boekje Samen onder één dak aan verduurzaming van hun complex hebben gewerkt. Zij deden dit door er samen de schouders onder te zetten en creatieve oplossingen te bedenken. Hun argumenten: lagere woonlasten (hypotheek- en energielasten bij elkaar) en het toevoegen van waarde aan hun woning.
Groot verschil in woonlasten
Om de waarde van woningen te behouden, zullen deze energetisch moeten worden opgeknapt. De urgentie wordt steeds hoger. Doordat nieuwbouwwoningen veel energiezuiniger zijn dan oude panden, ontstaat er een groot verschil in woonlasten tussen oude en nieuwe appartementen. Op dit moment is dit effect nog nauwelijks in de prijs van appartementen verwerkt, maar hoe hoger de energierekening wordt, hoe meer prijsverschil er zal ontstaan.
Samen onder één dak biedt inspiratie, succesfactoren en leerpunten voor bestuurders van VvE’s en bewoners die serieus werk willen maken van de verduurzaming van hun woningen. Wat zijn verstandige technische keuzes? Hoe houd je alle bewoners betrokken bij het project? En hoe financier je zo’n project?
Rijk palet aan praktijkervaring
Zeven VvE’s die het hele traject van de eerste discussie op de ALV tot de oplevering van de renovatie hebben doorlopen, zijn door Vincent Gruis van de hogeschool Utrecht en Peter Budde van Dome architecten gevolgd en bestudeerd. Dit heeft een rijk palet aan praktijkervaring opgeleverd, waardoor niet elke VvE het wiel weer opnieuw hoeft uit te vinden.
Samen onder één dak is hier (na registratie) gratis te downloaden.