Als morgen 'De Nachtwacht' er nog hangt…
… dan hebben we ons werk goed gedaan. Het feit dat president Obama in zijn schaarse vrije tijd rondom de internationale NSS-top er toe besloot om juist het Rijksmuseum te bezoeken om 'De Nachtwacht' te zien, geeft aan welke schatten we binnen onze landsgrenzen hebben.
Als Unica zijn we verantwoordelijk voor de technische infrastructuur van de beveiliging van niet alleen het Rijksmuseum maar ook van het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. Een eervolle opdracht waar we met inventieve technologie letterlijk legers aan bewakers besparen maar bovenal zorgen dat we ook morgen weer naar de Nachtwacht kunnen kijken.
Belangrijke peilers
Bescherming van schilderijen gemaakt door onze meesters is echter niet het enige waarin gebouwen haar bijdrage aan duurzaamheid kunnen bewijzen. Juist het effect van gebouwen op de gezondheid van de mensen die er werken en hun gevoel van veiligheid zijn belangrijke peilers voor heel veel gebouwen. “De Nachtwacht” wordt hier vertaald in mensen van vlees en bloed die we kunnen aanraken.
De duurzaamheid van een gebouw wordt vaak uitgedrukt in datgene wat het niet doet of zou moeten doen: energie verbruiken met alle bijkomende kosten. Deze mono-benadering, die zich door adviseurs lekker laat doorrekenen aan de kostenkant, doet in mijn ogen onrecht aan de waarde-kant.
Mijn vraag aan jullie is om voor de gebouwen waar jullie verantwoordelijk voor zijn te bepalen wie jullie “Nachtwacht” is en te bepalen hoe jullie er voor kunnen zorgen dat deze er morgen nog zal hangen.