Producten buitenshuis nu ook duurzaam gelabeld
- Bewust Bouwen
- Artikel
Een buitenruimte creëren waarin het goed leven is en waarin duurzaam geproduceerde materialen en producten vanzelfsprekend zijn. Om de footprint van de inrichting van de buitenruimte door de mens te verminderen en de buitenruimte te verduurzamen en dit meetbaar te maken is Greenlabel NL opgericht.
In de visie van de oprichters van Green Label, Nico Wissing (tuin- en landschapsontwerper) en Lodewijk Hoekstra (TV-tuinman bekend van Eigen Huis en Tuin), kan zo richting gegeven worden aan een duurzamer bestaan en een plezierige en gezonde leefomgeving met respect voor natuur, mens en milieu. Steeds meer komt er een beweging op gang die een duurzame circulaire economie voorop stelt. Kruisbestuivend partnerschap met partners uit maakindustrie, overheden en kennisinstellingen is nodig om duurzaam beleid ook echt uit te voeren. Weten waar je met je product en je bedrijf staat ten aanzien van duurzaamheid is daarbij een voorwaarde.
Te labelen producten en diensten
Voorbeelden van materialen en (samengestelde )producten:hout, metaal, steen, beplanting, glas, bioplastics, groenvoorzieningen, papier, gewas, bankje, tuinset, schuur, tuinhuis, bloempot, boom, plant, buitenkeuken, buitenverlichting, verticaal groen, kas, vogelhuisje, solarcarport etc. Voorbeelden van systemen: stand-alone systeem drijvende zonnepanelen in combinatie met fontein, bewateringssysteem, elektriciteitsvoorziening, beluchtingssysteem, etc. Voorbeelden van ontwerpen en concepten: tuin, projectplan solarpark, plantsoen, gebiedsinrichtingsplan, visie-ocument buitenruimte bedrijf, pleininrichting, etc.
Een voorbeeld van kruisbestuivend partnerschap is de Duurzame Tuin van NL Greenlabel op de Floriade 2012. Door constructieve samenwerking tussen tientallen businesspartners werd deze duurzame tuin geboren. Elk aanwezig product is langs de duurzame meetlat gelegd en voorzien van een label in de vorm van een duurzaamheidspaspoort. De toegekende Greendeal met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie zorgt voor een stevige basis om NL Greenlabel verder te ontwikkelen. Partners kunnen hun producten of diensten laten labelen en het duurzaamheidspaspoort gebruiken voor verbetering van hun product en voor marketing.
Externe toetsingsinstantie
Een betrouwbare en zorgvuldige productbeoordeling wordt geborgd via de toetsing door een externe toetsingsinstantie. NL Greenlabel heeft daarom afspraken gemaakt met Royal HaskoningDHV. Aanspreekpunt bij Royal HaskoningDHV is ing. G. Olbertijn, adviseur duurzame bedrijfsontwikkeling. Onafhankelijk toezichthouder is de Stichting Eerlijk Buitenleven. Deze Stichting controleert of alle processen volgens afspraak verlopen. Het Stichtingsbestuur bestaat uit o.a. mevr. drs. B. Horstra (Tuinbranche Nederland) en dhr. dr.ir. P. van der Lugt (TU Delft / MOSO International).naam NL Greenlabel uitsluitend worden toegepast voor producten en communicatiedoeleinden van NL- Greenlabelpartners. De stichting houdt hierbij de geldende spelregels en wet-en regelgeving aan.