Borging van bouwkwaliteit bij werklunch de Drie Hoefijzers
- Gebouwschil
- Artikel
In het karakteristieke kantoorgebouw van de Drie Hoefijzers in Breda vond op 12 december 2013 een lunchbijeenkomst plaats. Genodigden maakten kennis met een innovatie op het gebied van luchtdicht bouwen en raakten in gesprek over onder andere de borging van bouwkwaliteit.
Gastheer van de werklunch was Theo d’Archard van Enschut, oprichter van Gevelscan. Zijn organisatie zet in op de innovaties Heatview, Leakview en Comfortview, waarmee respectievelijk de thermische schil aan de buitenzijde, de kwaliteit van de bouwschil luchtdichtheid en het binnenmilieu van een gebouw zichtbaar worden. Aanwezig waren onder andere experts van Kennisplatform Duurzaam Gebouwd: Marjet Rutten, Claudia Bouwens, Jan-Willem van de Groep en Harold Brocken.
Theo vertelt over de eerste innovatie in het rijtje, Heatview: “Woningen en gebouwen in steden en wijken worden met infraroodcamera’s gefotografeerd, waarbij de warmtebeelden de kern vormen van een energiebesparingsrapport, dat via een internetapp aan bewoners wordt aangeboden.” Robert van Dijk van Gevelscan haakt in: “We willen met Heatview de bewustwording vergroten op zeer grote schaal. De beelden maken warmteverlies zichtbaar en dienen daarbij als eyeopener.”
Opsporen en zichtbaar maken
Hanneke Doevendans, directeur André Doevendans BV, wordt genoemd als ervaringsdeskundige van de methode Leakview. Hiermee worden energieverliezen en bouwkwaliteit in de thermische schil van woningen en gebouwen opgespoord en zichtbaar gemaakt. Het grote project Utrecht is noemenswaardig, waar meer dan 60.000 woningen thermografisch worden getoetst.
Eerder vertelde Ruben van Brenk, projectleider warmtescan Utrecht, over het belang van de warmtescans: “De warmtescans zijn samen met een nachtopname, uitleg en beschrijving oproepbaar via een webservice en op te zoeken met het huisadres. Bewoners krijgen via de balie of op buurtavonden hun eigen gevelscan. Het effect van de warmtescan op zichzelf blijkt groot te zijn; deze werkt als een goede trigger bij het overtuigen van bewoners van het belang van energiebesparende maatregelen in hun woning."
Daarnaast werden de projecten Van Helvoirt en Van der Valk Ridderkerk aangehaald. Hierbij werd respectievelijk toezicht gehouden op het bouwen van een kierdichte gebouwschil en werd een uitgebreid onderzoek verricht naar het thermisch comfort van de gebouwschil.
Wim van Dijk, voorzitter LoketZuid, licht een tipje van de sluier op over ‘3x3=10’, een initiatief dat de eindgebruiker moet bereiken en bewustwording moet creëren. Hierbij wordt een lespakket aangeboden over duurzaamheid en energiebesparing, waarbij een professionele infraroodcamera beschikbaar wordt gesteld. Leerlingen gaan de wijken in en ondervinden zelf waar warmteverlies optreedt. Op deze manier leren kinderen in de eigen omgeving.
Eerste infraroodcamera’s uitgereikt
Op 3 oktober 2013 zijn de eerste van de 60 infraroodcamera's die het OTIB voor het project ter beschikking heeft gesteld, uitgereikt door Elly Verburg, directeur van het OTIB aan John Stoop, voorzitter van het Platform Technische Installaties.
De uitreiking voltrok zich tijdens een vergadering van de regiocoördinatoren VMBO van dit platform, in het kantoor van het OTIB in Woerden. Op de hoogte blijven van het initiatief is mogelijk door de officiële website te bekijken, contact op te nemen met Theo d’Archard van Enschut of door nieuws op Kennisplatform Duurzaam Gebouwd te blijven volgen.
Fotografie bovenste drie foto's: Dennis Wisse
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
ik ben erg benieuwd naar de drie hoefijzers, want dat word verbouwd had ik gezien. ik zou graag willen weten wat het word. Gr. Luuk 30-1-2014