De bolletjesrevolutie van Capzo is ‘voorzichtig’ begonnen

Capzo heeft een type phase change material ontwikkeld wat nog niet bestaat in de wereld. Iedereen enthousiast… alleen de bouwwereld is nog erg afwachtend.

Je moet er maar opkomen: een natuurlijke airco in poedervorm. Ingekapselde zoutkristallen slaan warmte op bij een bepaalde temperatuur en laten als het afkoelt de warmte weer los. Meng de bolletjes in je gipsen plafondplaat en voilà… een instant airco en het is nog brandvertragend ook.

Met een wereldwijd patent op zak staan ze bij Capzo aan de vooravond van een bolletjesrevolutie en zijn ze klaar om de (bouw)wereld te veroveren. Alleen is deze nog erg afwachtend. Commercieel Manager Bart Winters daagt de bouwwereld uit om eens een kijkje bij Capzo in Ootmarsum te komen nemen.

Phase Change Material
Verwacht geen chique laboratorium bij een bezoek aan Capzo. Geen mannen in witte jassen in een steriele omgeving. De werkelijkheid is anders. In een veredelde bouwkeet testen enkele mannen in vale spijkerbroeken, maar met high tec spullen, dag in dag uit de mogelijkheden van de zoutkristallen… en die zijn legio.

Bart Winters heeft al vele malen zijn verhaal verteld, maar raakt er iedere keer weer enthousiast over. Winters: “Het is Capzo als eerste gelukt om zoutkristallen in te kapselen in bolletjes van ongeveer een tiende millimeter. Je kunt de bolletjes bijvoorbeeld mengen in je gipsen plafondplaat en je hebt een instant airco en het is nog brandvertragend ook.”

Dit zogenaamde Phase Change Material met de naam Thermusol heeft belangrijke voordelen ten opzichte van de bestaande PCM-materialen. Winters: “Tot nu toe worden vaak bolletjes met daarin parrafine gebruikt.. Dit is echter minder effectief en bovendien brandbaar. Ons product koppelt een hoge warmteopslagcapaciteit een aan lage brandbaarheid.”

Winters vervolgt: “Je moet het zien als een warmtebatterij. Hij moet ontladen en weer opladen. Dat moet je natuurlijk wel duidelijk uitleggen aan de bouwkolom. Je moet ’s nachts met ventilatie op goedkope tijden koelen of natuurlijke ventilatie gebruiken zodat de batterij zich ontlaadt en je hem weer kunt gebruiken. Dit proces van op- en ontladen kan keer op keer plaatsvinden, Thermusol verwerkt in bijvoorbeeld een gipsplaat kan zeker vijftien jaar mee.

Temperatuurgebieden
Met verschillende soorten zouten zijn verschillende temperaturengebieden in te stellen. Winters: “Dit is afhankelijk van het type zout en de bewerking die we erop doen. Voor de bouw hanteren we een smeltpunt dat op 28 graden ligt. Bij 22 graden beginnen de kristallen op te nemen en bij 28 graden is hij vol.”

Winters: “Daarna wordt de ruimte doorverwarmd. Op 21 graden is het kristallisatiepunt dan geeft het zout weer zijn warmte af. In Spanje bijvoorbeeld zou je een zout kunnen gebruiken waar je het verzadigingspunt twee graden hoger legt.”

Het voordeel van Thermusol is dat je geen topkoeling meer nodig hebt. Winters: “Kijk naar al die kantoorgebouwen, lichtgewicht bouw met veel glas. Dat warmt het op als een gek. Er is weinig massa, dus gaan we er maar allemaal airco’s aanhangen. Als je drie kilo Thermusol per vierkante meter plafondoppervlak verwerkt dan heb je een equivalent aan een topkoeling.”

Bewijsvoering
We zijn nu hard bezig met de bewijsvoering, vertelt Winters. “In Enter hebben we twee identieke kantoren naast elkaar liggen. We hebben daar niet ons product in het gips verwerkt, maar leggen in een kantoor K-bloks, dit zijn zakken met daarin Thermusol, op de plafondpanelen. En dan maar meten.”

Winters is zich ervan bewust dat dit een verminderde werking met zich mee kan brengen, aangezien de zouten op de plafondpanelen liggen en er niet in zitten verwerkt. “Het is niet de meest ideale plek, desondanks ben ik er van overtuigd dat we goede resultaten halen. We willen het over een wat langere tijd meten, dus een maand of zes. Het ligt er nu een maand.”

Meer toepassingen
Het product heeft veel toepassingsmogelijkheden, zoals in kleding en op medisch gebied. Maar vooralsnog concentreert het bedrijf zich vooral op de bouw. “We zijn nu ook bezig in de warmtebuffering. We kijken of we Thermusol kunnen toepassen in boilers die gekoppeld zijn aan zonnecollectoren, vertelt Winters. “Je hebt dan geen driehonderd liter boiler meer nodig, zo’n boiler past ook gewoon niet in de bestaande bouw. We kunnen een bestaande boiler van honderd liter met Thermusol uitvoeren en daarmee de warmtecapaciteit flink omhoog krikken, tot het dubbele of zelfs meer.”

Stand van zaken

“We zijn momenteel aan het kijken of we licentienemers kunnen vinden die Thermusol op grote schaal gaan produceren”, vertelt Winters gedreven. “Op het moment dat dat gebeurt dan kun je ook een prijs aanbieden die marktconform is en dan kan het balletje snel gaan rollen. Aan de andere kant zijn we eindgebruikers aan het benaderen om te kijken of ze het willen gaan gebruiken in hun product.”

“We willen niet zelf gaan produceren. Wij moeten gewoon doen waar we goed in zijn en dat is innoveren. Ik wil hier dan ook de industrie uitdagen.” Winters gebaart druk: “Jongens… wanneer gaan jullie hier nou mee aan de slag?” Lachend: “Of anders kom ik jullie wel opzoeken.”

Meer informatie: www.capzo.nl

Tekst: Gerard Vos

Foto 1: Ingekapseld zout
Foto 2: Vergelijking tussen beton en Thermusol
Foto 3: Capaciteitoverzicht

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225
Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Om bij te dragen aan duurzamere en groenere gezondheidssector ondertekende Boehringer Ingelheim Nederland de Green Deal 3.0 Duurzame Zorg. De deal richt zich op ...

Lees verder

c21 c225
Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onafhankelijk onderzoek van IGG Bouweconomie, gevalideerd door Ingenii Bouwinnovatie, geeft duidelijkheid over welk type kozijnen over een langere periode de voordeligste ...

Lees verder

c21 c185 c225
Financiële incentives voor circulair bouwen

Financiële incentives voor circulair bouwen

Op 13 februari 2025 ontdek je de financiële incentives achter circulair bouwen en leer je over de financiële restwaarde, aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten voor verduurzamingstransitie

Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten ...

De tweedaagse masterclass ‘Verduurzaming & Transities Woningmarkt’ van Universiteit van Amsterdam (UvA) en Duurzaam Gebouwd geeft inzicht in de ...

Lees verder

c21 c225
Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Het begon allemaal met de droom om van een oude, vervallen en leegstaande fabriek een bruisend, innovatief onderwijscentrum te maken. Stichting Onderwijs Midden-Limburg ...

Lees verder

c21 c41 c225
Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten bloot

Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten ...

Het rapport Op weg naar CO2-neutraal is te downloaden en ligt op de mat. De publicatie benadrukt de urgentie van samenwerking tussen publieke en private partijen ...

Lees verder

c21 c225
Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Op de terugblikpagina van de Klimaattop GO 2024 vind je onder andere de download van het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal’ en verslagen van verschillende ...

Lees verder

c21 c40 c225
De best gelezen artikelen van 2024

De best gelezen artikelen van 2024

Benieuwd naar de artikelen die je dit jaar niet mocht missen? We stellen een top 5 voor je samen van de meest gelezen artikelen van 2024.

Lees verder

c21 c41 c225
Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag  

Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag ...

Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt. Daarnaast ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen van fossielvrij PVC kunnen CO2 reduceren, volgens EU-normen vastgelegd en bewezen. In dit artikel lees je meer over het succesvol behalen van ...

Lees verder

c21 c225
Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en deals maken

Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en ...

De aftermovie van de Klimaattop GO 2024 laat je verschillende hoogtepunten zien van de tweedaagse conferentie. Bekijk de aftermovie in dit artikel.

Lees verder

c21 c225
State of the art fabriek voor grootschalige industriële projecten

State of the art fabriek voor grootschalige ...

Een volgende stap naar efficiënter en duurzamere productie. Dat wordt mogelijk door een overeenkomst tussen VBI en GOLDBECK Nederland, voor de bouw van de ...

Lees verder

Reacties

Hoewel ik dit soort ontwikkelingen natuurlijk toejuich, het probleem zit hem in de regelbaarheid, vooral op individueel gebied, die gewoonweg niet bestaat en dat de warmte die he gebouw binnenkomt of daar wordt geproduceerd, niet in de winter kan worden gebruikt. Een WKO lijkt mij daarom een betere oplossing.

Ik raad Bart aan eens te praten met de betrokken branche organisaties. Deze zijn minder commercieel afhankelijk dan de bouwers zelf en kunnen zeker van goede repliek dienen om de juiste stappen te ondernemen

Helemaal top, ik zou graag een schoolgebouw voorzien van een dergelijk plafond. Geen kosten voor aanschaf, onderhoud en energie aan koelunits.

Ik ben stucadoor en vraag mij af of je dit product ook kunt vermengen met gips en deze dan op plafond of muren kan smeren of in kalk/cement mortel!?

Beste Michael, Bij mijn weten is dit product prima te mengen met gips. Capzo zoekt momenteel contact met gipsfabrikanten om het als product in de markt te zetten. Vooralsnog zal het niet los te verkrijgen zijn. Met hartelijke groet, Gerard Hoofdredacteur Platform Duurzaam Gebouwd

Prachtig materiaal en kijk uit naar aanvullende toepassingsmogelijkheden. In het auditorium van het Drijvend Paviljoen Rotterdam Rijnhaven hebben we hele goede resultaten met lamellen v.v. fase wisselende kristallen ondervonden. Verstandig inderdaad om zorgvuldig eerste toepassingen voor de granulaatvorm te formuleren en parellel innovaties vanuit R&D verder te brengen. Benieuwd.. én geïnteresseerd.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up