Rijk nodig bij overstap naar inductie door complete wijk
Om in de wijk Overvecht-Noord via inductiekoken de omslag te maken naar aardgasvrij kijken de partners in het project naar de overheid. De gemeente Utrecht, netbeheerder Stedin en drie Utrechtse woningcorporaties vragen het Rijk om hulp.
De Utrechtse wijk Overvecht-Noord is een van de koplopers uit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). 8000 woningen worden hier vóór 2030 aardgasvrij gemaakt. Het gasnet in de wijk wordt voornamelijk gebruikt voor koken en moet binnenkort worden vervangen. Dat is meteen een logisch moment om over te stappen op koken op inductie.
De samenwerkende partners in dit project ontwikkelden een woonlastenneutraal aanbod voor de huishoudens, die alleen nog de stap naar elektrisch koken moeten maken. Dat pakket bestaat uit de overstap naar een inductieplaat, een pannenset en de noodzakelijke onroerende aanpassingen in de woning, zoals het verzwaren van de elektravoorzieningen en de verwijdering van de gasaansluiting.
Positief
Een bewoner betaalt in ruil daarvoor een maandelijkse bijdrage die gelijk staat aan de vastrechtkosten van de huidige gasaansluiting. De eerste groep bewoners reageerde positief op dit woonlastenneutrale aanbod. Het Rijk is echter wel op vier punten nodig om dit aanbod bereikbaar te maken voor meer bewoners binnen en buiten de wijk Overvecht. Vandaar de oproep - gisteren - van de samenwerkende partners aan het Rijk en de vraag naar:
- Bied mogelijkheden aan woningbouwcorporaties om te investeren in inductiekoken in ruil voor een maandelijkse bijdrage van de huurder. De bijdrage is vergelijkbaar aan het huidige vastrecht voor gas.
- Zorg net als bij de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH-subsidie) voor een subsidie voor particuliere huiseigenaren, aangevuld met een landelijke garantstelling die het mogelijk maakt om de kosten over een langere periode te financieren.
- Ga met de samenwerkende partners in gesprek over hoe maatschappelijke belangen, zoals het voorkomen van gasvervanging, kunnen meewegen in het aanbod naar bewoners. Wanneer bewoners in Overvecht-Noord voor 2023 hun gasfornuis inruilen voor een inductiekookplaat kan een ‘maatschappelijke desinvestering’ in het gasnet worden voorkomen. Deze vermeden investering kan niet gebruikt worden om het aanbod voor de woningeigenaren sluitend te maken.
- De garantie van het Rijk is nodig om het gasnet te verwijderen en niet te vervangen. Kiest een handjevol bewoners niet voor het woonlastenneutrale inductiekoken, dan wordt alleen voor deze kleine groep het volledige gasnet vervangen. De samenwerkende partners willen dit voorkomen en vragen het Rijk om een stok achter de deur via de Crisis- en herstelwet.
Bron: persbericht Stedin.net
Zoek verder binnen deze onderwerpen
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Prima plan. Het enige wat ik jammer vind is dat je vaak een duurdere aansluiting nodig hebt. Mensen hebben of 1x 35A of 3x 25A en moeten dan overstappen naar 3x 35A en dat kost je gewoon €600 meer per jaar; dit buiten de aansluitkosten die er nog bij komen. Je hebt geen verdubbeling aan stroom maar wel drievoudige kosten vermeerdering. Zou mooi zijn als de energie/netwerk maatschappijen en de regering deze absurde bedragen verlagen naar betaalbare prijzen waardoor een consument er interesse in krijgt. Ik blijf lekker aan het gas omdat het bedrag dat ik moet gaan betalen veel te hoog wordt en heb een hekel dat dan de netwerk bedrijven nu in hun handen gaan wrijven.
Klopt niet. Inductiekoken kan prima bij een aansluiting van 1 maal 35 Ampère (1 fase) en al helemaal bij 3 maal 25 Ampère (3 fase). Smart inductie kan met nóg minder. Bij smart inductie is er geen kookgroep nodig en deze kan en mag achter één zekering van 16 Ampère. Ik heb (toevallig) zelf een smart inductie kookplaat hangen achter een zekering van 10 Ampère en zelfs dat gaat al 2 jaar goed, ook al mag dat niet.
Michel, je vergeet nogal wat, je huishouden is meer dan 1 inductie plaatje. En wat je doet moet jij weten, maar kan je niet iemand adviseren. Beetje misleidend hoor. Je kan niet alles onder 1 stop van 35A gooien. De grootste inductie 'pitten' hebben gauw 2200W. Je waterkoker van 2200W en je combi-hetelucht oven is ook 2300W. Als je dus in de winter kookt zit je gauw met een flink aansluitvermogen Je brengt mensen op het verkeerde been. Afgelopen keuken / bouw beurs in Brussel daar de Inductieplaat leveranciers van de wat grote/zwaardere systemen adviseren toch zwaarder dan 3x 25A. Los van het gas betekend ook elektrisch water verwarmen en huisverwarming zeker als je een flink huis hebt. Kom niet af met PV-panelen als de oplossing want dat helpt om 18:00 niet meer.