De sexy kant van renovatie
- Renovatie & Transformatie
- Artikel
De huidige leegstand in de utiliteitsbouw vraagt om een andere mindset en de nodige creativiteit om de bestaande gebouwenvoorraad duurzaam te hergebruiken. Zowel beleggers als gebruikers moeten de meerwaarde van een pand zien en meer leren denken vanuit te genereren en te delen opbrengsten in plaats van alleen naar de kosten te kijken.
Tijdens een rondetafelgesprek geven Mark Blaakman, Cityroofs, Pim Peters, IMd Raadgevende Ingenieurs, Mark Plaisier, GreenStep, Wim Maassen, Royal HaskoningDHV en Steven Nobel, ZECC Architecten, hun visie op het leegstandsvraagstuk en inventariseren zij de oplossingsrichtingen. Het verslag van het gesprek vindt u terug in Duurzaam Gebouwd Magazine #24.
Duurzaam hergebruik
Nobel, als hem gevraagd wordt hoe duurzaam hergebruik in de utiliteitsbouw te bereiken is: "Een veelvoorkomende misvatting is dat je bij een functieverandering aan de nieuwbouweisen uit het Bouwbesluit moet voldoen. Maar dat hoeft volgens de wet niet. Je kunt studenten bij wijze van spreken haast direct in een kantoor plaatsen."
Voor herbestemming zijn ook goede ingrepen nodig, betoogt hij: "Bijvoorbeeld een grote achterpui om een watertoren als deze wordt omgevormd tot een woning waar nu eenmaal daglicht nodig is. Je kunt een gebouw energetisch heel mooi maken, maar als het esthetisch niet werkt of de functionaliteit niet goed is, wordt het nooit een duurzaam gebouw."
Het volledige artikel is te lezen in het Duurzaam Gebouwd Magazine #24 dat onlangs uitkwam, of door de volgende pdf-bestanden te raadplegen: pdf 1, pdf 2, pdf 3.