Meetmethodes duurzaam vastgoed zijn onvolledig
De huidige methodieken om vastgoed op duurzaamheid te meten zijn niet volledig. Bestaande meetmethodes als Greencalc en GPR Gebouw kijken onvoldoende naar de locatie van het vastgoed. Juist de locatie is een belangrijk criterium of vastgoed duurzaam is of niet.
Om de huidige modellen aan te vullen introduceert Bouwfonds REIM het LOG-model (Locatie, Object, Gebruiker). Dit model gebruikt de methodiek van GPR Gebouw als basis en voegt daar extra te meten factoren aan toe.
Ten opzichte van de bestaande meetmethodes worden bij het LOG-model onder meer de bereikbaarheid van een gebouw, het voorzieningenniveau op de locatie en de uitstraling en kwaliteit van de omgeving meegenomen. In de nieuwste MarketUpdate Duurzaam Vastgoed van Bouwfonds REIM wordt het LOG-model besproken.
Meer dan energie en materiaal
Melisa Rijnders, MVO-manager bij Bouwfonds REIM: "Voor beleggers in ons vastgoed gaat duurzaamheid verder dan energieprestaties en het materiaalgebruik. Ook zaken als bereikbaarheid, multifunctionaliteit en mogelijkheden tot transformatie van het gebouw spelen daarin nadrukkelijk een rol. Het is belangrijk dat duurzame gebouwen staan op locaties waar ook echt vraag is naar deze gebouwen."
Rijnders: "Met de introductie van het LOG-model kunnen de interessante objecten voor beleggers worden geselecteerd en de duurzaamheid ervan worden getoetst. We meten dus straks niet alleen de duurzame aspecten van het gebouw zelf, maar ook van de bereikbaarheid en het voorzieningenniveau rondom het gebouw."
Voorbeeldproject: Terminal Zuid in Den Haag
Het LOG-model is door Bouwfonds REIM toegepast op het kantoorgebouw Terminal Zuid op de Schedeldoekshaven te Den Haag. Het gebouw scoort volgens GPR Gebouw op duurzaamheid slechts gemiddeld. In LOG-model wordt het gebouw door de goede ligging dichtbij allerlei voorzieningen, de multifunctionele omgeving en uitstekende bereikbaarheid als bovengemiddeld duurzaam beoordeeld.
Duitsland
Het LOG-model is ontwikkeld voor de Nederlandse woning- en kantorenmarkt. Er wordt momenteel gewerkt aan een versie voor de Duitse woningmarkt. Het model is toepasbaar op alle vastgoedsectoren en het is geschikt voor bestaand vastgoed en nieuwbouw. Rijnders: "Geen van de bestaande meetmethodes is geschikt om onze gehele portefeuille te meten op onze definitie van duurzaamheid. Het LOG-model biedt die mogelijkheid wel. Daarbij komt het ten goede aan onze internationale activiteiten."
Download: Onderzoek Bouwfonds
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Wat hebben termen als "multifunctionaliteit", "transformatiemogelijkheid" met "locatie" te maken? De aard van het gebouw zelf bepaalt die eigenschappen. Is "bereikbaarheid" gekoppeld aan de milieubelasting van het vervoer met het gebouw of is dat niet bedoeld? Met deze toevoeging wordt het model inderdaad LOGger!
Dit is een hardstikke goed initiatief. Het valt of staat natuurlijk wel met goede criteria. Voor sociale huurwoningen zijn hier ook zelfs 20 punten voor te halen, dus waarom voor ander vastgoed niet? Verder geldt m.b.t. meet methodieken: Trial & Error. Het wordt vanzelf beter met de tijd.
Mooi dat GPR daarmee wat meer op BREEAM gaat lijken. BREEAM heeft al wel die volledigheid die Bouwfonds miste in GPR. Maar ook BREEAM is nog niet compleet. In overleg met verzekeraars missen wij ook nog veiligheidsaspecten in BREEAM.
Interesseant is dat hier duidelijk twee vormen van duurzaamheid worden omschreven maar op een grote hoop worden geschoven. Durability (levensduurzaamheid) heeft te maken met of een gebouw langdurig op een locatie kan blijven staan en is afhankelijk van o.a. de flexibiliteit in het gebouw, bereikbaarheid en voorzieningen rondom het gebouw. Hierdoor kan een gebouw een hoge marktwaarde hebben en wordt het interessanter het gebouw te renoveren. Renovatie zorgt over het algemeen voor een lagere milieudruk m.b.t. materiaalgebruik. Met het andere gebruik van het woord duurzaamheid wordt sustainability bedoeld. Hierbij wordt letterlijk gekeken naar de milieubelasting van gebouwen. Twee verschillende dingen met hetzelfde naampje. Verwarrend en ik opteer dan ook om het onderscheid aan te brengen in het overkoepelende begrip duurzaamheid; levensduurzaamheid en ... wie heeft een term die de lading dekt?
@suzanne Komen jouw twee begrippen niet samen in de term Volhoudbaarheid? Of-te-wel; wat zorgt ervoor dat we uiteindelijk zonder milieubelasting huisvesting realiseren?