Energiebesparing dankzij ‘connected’ straatverlichtingssysteem
- Verlichting
- Artikel
Het Philips CityTouch-straatverlichtingssysteemstelt stadsbesturen in staat connected straatverlichtingssystemen te implementeren.
Dit systeem vloeit voort uit het samenwerkingsverband tussen Philips Lighting en Vodafone. Het straatverlichtingssysteem maakt gebruik van het machine-to-machine (M2M) netwerk van de telecomaanbieder, dat individuele lichtpunten met elkaar verbindt.
Minder onderhoudskosten en energiebesparing
Iedere verbonden straatlantaarn bevat een M2M-simkaart. Stadsbesturen kunnen de verlichting monitoren en besturen, dankzij het CityTouch-systeem van Philips. Zo kunnen ingenieurs de verlichting op afstand bedienen, fouten identificeren en controleren. Dit zorgt voor minder onderhoudskosten.
Daarnaast zijn beide bedrijven ervan overtuigd dat dit draadloze systeem energiebesparing oplevert. Zo bespaart ledverlichting 40% energie en zorgt de dimmogelijkheid voor een 30% extra besparing.
“Onze overeenkomst met Philips maakt toonaangevende stadsverlichting, ondersteund door de innovaties, netwerken en technologie van Vodafone, overal ter wereld mogelijk”, laat Vodafone M2M-directeur Erik Brenneis weten. “Verlichting speelt in onze ogen een belangrijke rol in een connected stad.”
Ruggengraat van smart cities
Hoofd strategie & marketing Bill Bien van Philips Lighting ziet deze straatverlichting als onderdeel van een nieuw tijdperk. “Slechts 12% van alle straatverlichting wereldwijd is ledverlichting en minder dan 2% is connected. Ik verwacht dat energiebesparende connected straatverlichting de ruggengraat vormt van smart cities. Betrouwbare connectiviteit is een onmisbare schakel bij de koppeling van straatverlichting met sensoren, apparaten en managementsystemen. Samen kunnen we verlichting naar een hoger niveau tillen en steden helpen bij het realiseren van energiebesparingen en het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid.”