Gebruik in plaats van bezit
De grootst opkomende duurzaamheidstrend uit 2012 vond ik de hang naar ‘gebruik in plaats van bezit’. Niet alleen jongeren, maar mensen van alle leeftijden, hechten steeds minder waarde aan materieel bezit. Betalen voor gebruik is ook prima.
Geen ego dat daar meer wakker van ligt. Waarom? Omdat vrijheid en flexibiliteit om te gaan en staan waar je wilt meer dan ooit worden gewaardeerd. En ‘pay for use’ maakt dat je simpelweg veel meer met minder geld kunt doen. Ook dat past in de huidige tijd van economische-, vastgoed- en klimaatcrisis. Een tijd waarin mensen meer en meer geprikkeld worden om materieel bezit los te laten, om uiteindelijk meer te bereiken.
Ruilhandel als businessmodel
Vorig jaar schreef het FD er al een mooi artikel over met de titel ‘De ruilhandel grijpt om zich heen’. Traditionele ruilhandel is inmiddels een basis geworden voor nieuwe innovatieve commerciële verdienmodellen. En daarbij gaat het veelal niet om ruilen, maar vooral om delen. Dit past als duurzaamheidsthema erg bij huidige tijdgeest: Het bespaart kosten, stimuleert duurzaam her- en medegebruik en delen in gelijkgestemde groepen is technisch gezien eenvoudig te realiseren door sociale media als snel communicatiemiddel. Dit alles spreekt heel jong en oud erg aan (‘it makes sense’) en niet alleen de idealisten en consuminderaars. In de Verenigde Staten noemen ze de trend ‘Collaborative Consumption’ of ‘Shared Economy’. Fast Company schreef er vorig jaar ook een mooi artikel over.
Eigendom is zó 2012
Als je het ‘delen’ eenmaal door hebt, worden de lasten in je bedrijf of huishouden opeens een stuk lichter. En flexibiliteit en vrijheid worden groter. Zo deel ik graag mijn dataopslag in The Cloud, mijn kantoor bij Spaces, deel ik een vergaderruimte in het land bij Seats2Meet, deel ik mijn auto naar gebruik bij ConnectCar, mijn OV-fiets bij de NS Stations en sinds kort mijn Amsterdamse woning in vakantietijd met spannende huizen over de hele wereld via HomeExchangeGold. En uiteraard deel ik mijn brein, als zelfstandig professional, met meerdere opdrachtgevers.
Achter al deze vormen van delen zitten snel groeiende en zeer winstgevende businessmodellen. En als je doordenkt zie je dat – los van gedeelde werkplekken – al deze trends vragen om nieuw vastgoed.
Spannende gedachte: Access in plaats van Asset. Gebruik in plaats van bezit. Wat volgt hieruit voor nieuw vastgoed in 2013?
Mijn leestip? Share or Die – Voices of the Get Lost Generation in the Age of Crisis
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Een voorbeeld van delen binnen de business-to-business sector is Floow2; een markplaats waarop bedrijven ongebruikt materieel, maar ook kennis en kunde van personeel onderling kunnen delen en zo optimaal kunnen inzetten. Ze besparen zo kosten, verhogen omzet en leveren een bijdrage aan duurzaamheid. Zie artikel: floow2.com/nieuws...
Thanks! Mooi initiatief. Meer tips welkom :-)
Marlon heeft blijkbaar goed geluisterd naar Lieke Lamb, die zei al iets vergelijkbaars bij Max youtube.com/watch...
Ja er is sprake van een nieuwe trend. Sociaal Kapitalisme vind ik er een mooie naam voor.
En ook Thomas Rau is al sinds 1992 hiermee aan de slag. Zeer inspirerend!