Nieuw Twents ziekenhuis met duurzame energiesystemen
- Zorgvastgoed
- Artikel
Na ruim 3 jaar is het nieuwe ziekenhuis van Medisch Spectrum Twente in Enschede opgeleverd. Het is voorzien van duurzame energiesystemen.
Zo maakt de energieopwekking gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem, mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, naast allerlei vormen van warmteterugwinning in het gebouw zelf en in de energiecentrale. Daarnaast zorgt vloerverwarming via betonkernactivering voor de koeling en verwarming van het gebouw.
Leidingen in betonvloeren
De basis van betonkernactivering zijn de leidingen, geïntegreerd in de betonvloeren. Door warm en koud water door de leidingen te laten lopen, blijft de betonnen vloer op een ingestelde temperatuur. Heerst er in een verblijfsruimte een hogere of lagere temperatuur, dan wisselt de betonnen vloer energie uit met de ruimte.
De grote atria in het gebouw geven niet alleen een ruimtelijk effect, de grote glaspuien zorgen ook voor ‘een tweede huid’. De ruimtetemperatuur ligt altijd tussen de buitentemperatuur en de strikt gehandhaafde temperaturen in de verblijfsruimten. Door een deel van de retourlucht van de generieke functies – vooral de commerciële ruimten en de poliklinische ruimten – af te voeren naar de atria, zorgt voor een aangenaam tussenklimaat voor wachtruimten, verkeersgebieden en andere functies.
Meer daglicht dankzij dakvorm
Het sheddak zorgt voor meer daglicht en geen directe zonlichttoetreding. Dit bespaart op de benodigde energie voor koeling en verlichting.
De bouw is tot stand gekomen dankzij de bouwcombinatie Dura Vermeer – Trebbe Bouw en de installatietechnische combinatie Croon / Unica / Wolter & Dros. Het ontwerp komt van IAA Architecten, Bartels ingenieurs heeft het bouwkundig ontwerp gemaakt en Arup het techniekconcept.
Positief effect op welzijn patiënten en bezoekers
Het gebouw is zo ontworpen en gebouwd, dat het door voorzieningen en uitstraling een positief effect heeft op het welzijn van de patiënten en bezoekers die er verblijven: de zogeheten ‘healing environment’. Het gebouw heeft daarbij passend lichte kleuren, op zo veel mogelijk plekken uitzicht naar buiten en een vriendelijke uitstraling.
Dit nieuwe ziekenhuis heeft een oppervlakte van 78.400 m2 en is gerealiseerd op een terrein van 23.000 m2 aan het Koningsplein in Enschede. De komende paar maanden staan in het teken van het gebruiksklaar maken van het nieuwe onderkomen. De verhuizing vindt plaats van 7 tot en met 10 januari 2016.
Duurzaam Gebouwd Zorgvastgoed
Wilt u meer weten over de bouw van zorgvastgoed? Kom dan in oktober naar een van onze seminars over dit onderwerp. Kijk voor meer informatie en de locaties op DuurzaamGebouwd.nl/DGZorgvastgoed.
Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl