Rijksmuseum heropend na tien jaar renovatie
- Project
- Renovatie & Transformatie
- Verlichting
Het Rijksmuseum is na een periode van tien jaar renovatie op 13 april door Koningin Beatrix heropend. Onder andere de partijen Cruz y Ortiz en Arup waren betrokken bij de grondige renovatie.
Architecten Cruz y Ortiz kregen de opdracht om het ontwerpteam te leiden dat verantwoordelijk was voor de verbouwing en aanpassing van het Rijksmuseum. Arup – in joint ventures met Royal HaskoningDHV / Van Heugten en DGMR – werd onder andere aangetrokken voor het installatie- en lichtontwerp.
Het in Parijs gevestigde Wilmotte & Associés was verantwoordelijk voor het interieurontwerp en het ontwerp van de zogenaamde ‘Light Racks’, in samenwerking met Arup. De Light Racks zijn geproduceerd door Philips en dienen de tentoongestelde kunstwerken in het hele museum te verlichten.
In totaal zijn er ruim 7500 voorwerpen die op een oppervlakte van 9500 vierkante meter worden tentoongesteld. Om die te verlichten zijn bijna een half miljoen LED-lichtbronnen en 1,8 kilometer aan indirecte LED-verlichting gebruikt om het interieur te verlichten.
Regelsysteem
De verlichtingsoplossing benut de flexibiliteit van LED’s als digitale lichtbronnen en combineert dit met een geavanceerd regelsysteem, waarmee de verlichting in het gehele museum via een gebruiksvriendelijke webinformatie wordt bediend. Museummedewerkers kunnen de lichtsterkte per kunstwerk instellen.
Enorme techniek
Minister Blok gaf tijdens een persbijeenkomst op 4 april aan dat er “enorme techniek nodig was voor de verbouwing”. Hij noemde onder andere de lastige plek om te verbouwen, de LED-verlichting, de hypermoderne klimaatinstallatie en de ‘ring van energie’ om het gebouw als uitdagingen.
Gulden Feniks 2013
Nu deze uitdagingen zijn overwonnen en de renovatie voltooid is, kan het nieuwe Rijksmuseum rekenen op een nominatie voor de Gulden Feniks 2013. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt voor de beste renovatie- en transformatieprojecten in Nederland.
Foto copyright: Iwan Baan