Nieuw leven voor eengezinswoningen
- Project
- Klimaattechniek
Een groot verschil tussen de situatie voor en na de renovatie van 86 karakteristieke eengezinswoningen, gelegen aan de Mergelweg in Maastricht.
Toen Servatius Wonen & Vastgoed in augustus 2014 de opdracht tot renovatie gaf, waren het nauwelijks meer dan verouderde wooneenheden die op het gebied van energieverbruik en luchtkwaliteit slecht scoorden. Maar dankzij de professionele samenwerking tussen de woningcorporatie en Duco Ventilation & Sun Control werd een mooi resultaat neergezet.
Vandaag de dag zien steeds meer aannemers bij een opdracht hetzelfde begeleid schrijven op hun beeldscherm verschijnen: ‘We willen graag de woning renoveren, waarbij het behouden van het karakter een belangrijk aandeel vormt. Verduurzaming, akoestisch en esthetische en energiebesparende maatregelen zijn belangrijke aandachtspunten. Er is een beperkt budget voorhanden.’ Bij dit project aan de rand van Maastricht was het niet anders.
Thermische isolatie en natuurlijke ventilatie
Aan het woord is: “Het ging in deze straat om de aanpak van in totaal 86 wooneenheden, daterend uit 1933”, vertelt Servatius-projectleider Hub Tillie. “Deze diende aannemersbedrijf Van Wijnen niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant te verbeteren. Passend bij deze tijd en met de bewoners als centrale uitgangspunt. Voor aanvang van de renovatiewerkzaamheden was het binnenklimaat van inferieure kwaliteit. Dit in combinatie met het zeer ongunstige energielabel E en F dat aan alle woningen werd toegekend, had natuurlijk een aanzienlijke impact op de gezondheid, het comfort en energieverbruik van de bewoners.”
Om aan de strenge renovatie-eisen te voldoen, werd er naast thermische isolatie ook natuurlijke ventilatie toegepast om de luchtkwaliteit te optimaliseren en vocht- en schimmelproblemen te vermijden. Vanuit die optiek bracht Servatius ventilatiespecialist Duco naar voren die zich met het Duco Comfort System graag engageerde om deze holistische visie mee uit te dragen.
Aanzienlijke luchtdoorlaat
In samenspraak met de opdrachtgever werd voor de toevoer van verse lucht gekozen voor de toepassing van zelfregelende klepventilatieroosters onder de vorm van DucoKlep 15 ‘ZR’. “Deze keuze werd ingegeven door diverse redenen”, verklaart Tillie. “Dit product droeg onze voorkeur weg, doordat het ventilatierooster niet alleen een aanzienlijke luchtdoorlaat en een eenvoudige reiniging garandeert en esthetisch gezien past dit rooster naadloos in het plaatje. Zo kunnen ze snel en eenvoudig in de kozijnen worden aangebracht, wat leidde tot een uitstekende integratie in het gevelbeeld.”
Fluisterstille werking
Een efficiënte afvoer van vervuilde en/of vochtige lucht ligt mede aan de basis van een gezond en comfortabel binnenklimaat. De specifieke keuze voor de DucoBox Silent kwam niet zomaar uit de lucht gevallen. “Aanvankelijk was de deal voor de implementatie van CO2-gestuurde afvoerventilatoren bijna beklonken”, luidt het bij Servatius. “Maar tijdens een beursbezoek aan de stand van Duco waren we zo aangenaam verrast, dat we besloten om de DucoBox Silent aan een vergelijkende studie te onderwerpen op het gebied van akoestiek: een essentiële pijler in het project. Geluidtechnisch was deze mechanische afvoerventilator direct een schot in de roos. Dit bleek uit de meetresultaten die een onafhankelijk ingenieursbureau aan ons voorgelegde. Dankzij zijn fluisterstille werking en het aantrekkelijk prijskaartje was de keuze snel gemaakt.”
Naast de akoestische performantie was er ook een positieve evolutie in de luchtkwaliteit binnenshuis zichtbaar. “Dankzij diverse CO2- en vochtmetingen via een CO2 Ruimtesensor in de droge ruimtes en een Vocht Ruimtesensor in de natte ruimtes kon er al snel zwart-op-wit worden aangetoond dat het Vraaggestuurd Natuurlijk Ventilatiesysteem de luchtkwaliteit in de woningen aanzienlijk verbeterde. De sensorwaarden werden zelfs nauwelijks overschreden.”
A-energielabel
Na afloop van het renovatieproject werd er mede dankzij Duco een A-energielabel aan de eengezinswoningen toegekend. Hiermee wordt de bewoner niet enkel van een hoogwaardig comfort gediend, maar de vraagsturing zorgt eveneens voor een zeer omzichtige aanpak van de luchtkwaliteit, en dat vertaalt zich in een maximale energiebesparing en dus ook in een verbetering van de leefkwaliteit.
“Al behielden de eengezinswoningen hun karakter, op het gebied van energie-efficiëntie, luchtkwaliteit en akoestisch comfort beantwoorden ze vandaag volledig aan de hoogste eisen”, besluit een tevreden opdrachtgever.