De Franse slag
Tijdens een recente vakantie in Frankrijk viel mij op dat bij makelaars zeer consequent het energielabel stond vermeld in advertenties voor in de verkoop staande huizen.
Op de Provada verzorgde ik voor de beroepsopleiding van makelaars en taxateurs een cursus duurzaam bouwen en beheren. Onder de kop 'de Franse slag' vertelde ik hierover en uitte mijn verbazing over de Nederlandse praktijk.
De reactie uit de zaal was: "dat doen wij ook per 1-7-2012, want dan moet het omdat er sancties volgen bij weglaten van het label". Duidelijk. Met de aandacht voor milieueffecten van materialen is het in de bouwwereld volgens mij niet veel anders. Maar, ook dat gaat binnenkort veranderen.
Milieu-pijler
De onbekende, nooit ingevulde Milieu-pijler van het Bouwbesluit krijgt per 1-1-2012 invulling. Wie in bouwend Nederland is zich hiervan bewust, buiten de toeleverende bouwmaterialen industrie? En wie van de mensen die tien jaar geleden met dit onderwerp bezig waren had nog de verwachting dat dit ooit zou gebeuren? Nota bene tijdens een regering die deregulering hoog in het vaandel heeft staan?
Enige bescheidenheid is gepast, maar toch denk ik dat het succes van GPR Gebouw een belangrijke rol heeft gespeeld. Dat voert terug naar de zomer van 2004, toen 18 gemeenten zich verenigden en met steun van VROM aan de slag gingen met prestatiegericht werken aan duurzaamheid.
Niet alleen, maar samen met marktpartijen, die vlak daarvoor dwarslagen bij de invulling van diezelfde pijler Milieu. Twee jaar later was de conclusie dat de eenvoud in gebruik en het inzicht in duurzaamheid doorslaggevende succesfactoren waren. De gemeenten gingen massaal aan de slag met GPR Gebouw en ook marktpartijen als Bouwfonds en Heijmans en vele anderen namen zelf het initiatief.
Geen vrijblijvendheid meer
Bij invoering van de milieuprestatie in het bouwbesluit is de verplichting in eerste instantie beperkt tot maken van een berekening van de milieuprestatie, dus nog zonder prestatie-eis. De nationale bepalingsmethode en database zijn daartoe ontwikkeld en in beheer bij SBK. GPR Gebouw 4.1 bevat de inhoud hiervan al grotendeels, versie 4.2 verschijnt uiterlijk 1 januari 2012 en werkt 100% volgens deze vereisten.
Oftewel, over een half jaar is het afgelopen met het vrijblijvend omgaan met materialen in de (nieuw)bouw. Het wordt een belangrijk thema, en dat is terecht.
Uit recent onderzoek van W/E blijkt dat voor een nieuwgebouwd kantoor geldt dat 35% van de CO2-uitstoot in de levensloop is toe te schrijven aan materiaalgebruik. Na aanscherping van de EPC-eis in 2015 is dit 50% en in 2020 de volle 100%. Op naar energieneutraal met aandacht voor materiaalgebruik!
John Mak
Directeur W/E adviseurs