Villa Battenoord energieneutraal dankzij superisolerende schil
- Gebouwschil
- Bewust Bouwen
- Artikel
In Battenoord, op Goeree-Overflakkee, is een villa gerealiseerd die netto geen energie verbruikt. Villa Battenoord is dankzij het gebruik van Ytong cellenbeton zo goed geïsoleerd dat nauwelijks energie nodig is voor de verwarming. Het kleine beetje dat nog wel nodig is, wordt verkregen uit duurzame energiebronnen.
Opdrachtgever én ontwerper van deze energieneutrale droomvilla is de Haagse lichtarchitect Bram van Baalen: “Mijn ambitie was om een energieneutrale woning te bouwen. Dit begint bij een goede, warmte-isolerende gebouwschil. Ik heb daarom gekozen voor Ytong cellenbeton, omdat dit materiaal dankzij de luchtgevulde cellen uitstekende isolerende eigenschappen heeft. Daarnaast wilde ik het casco ook zo snel mogelijk hebben staan. Zo kwam ik uit bij het Ytong CascoSysteem van Xella, een massieve bouwoplossing waarmee ik goede ervaringen had bij de bouw van twee van mijn bedrijfspanden.”
Rc-waarde 7,5
Naast het esthetische aspect was het voor Van Baalen duidelijk dat het huis vooral duurzaam moest zijn. Dat is met het Ytong CascoSysteem gelukt. Het Ytong CascoSysteem is een prefab bouwsysteem met op maat gemaakte cascopanelen, lateien, vloerplaten, dakplaten, separatiepanelen en blokken. Van Baalen: “Het casco is in zeven weken gebouwd en de warmteweerstand van de villa staat na de bouw net zo stevig als de woning zelf: de Rc-waarde bedraagt 7,5 m2 K/W. De gebouwschil zorgt ervoor dat de woning zeer weinig warmte verliest. De kleine hoeveelheid warmte die nog aanvullend nodig is, wordt verkregen uit gratis bodemwarmte uit de grond naast de villa. Deze warmte wordt door middel van een warmtewisselaar aan de bodem ontrokken, vervolgens via een warmtepomp opgewaardeerd en tenslotte afgegeven aan de lagetemperatuurverwarming.”
Van Baalen is trots op zijn energieneutrale villa: “Zelfs de elektriciteit die nodig is voor de warmtepompen en voor de verlichting, wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen; hiervoor staan zonnepanelen op het dak. En het tapwater wordt verwarmd met uit retourventilatie teruggewonnen warmte. Al deze installatietechnische snufjes leiden ertoe dat de villa netto geen energie verbruikt.”
Bauhaus-stijl
Bram van Baalen (68) droomde als jongen al van de bouw van zijn eigen huis, midden in de natuur. In 2008 begon deze droom concrete vormen aan te nemen toen hij op een 2,5 hectare groot landbouwperceel stuitte in Battenoord, een gehucht op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Van Baalen kocht de grond en liet het in 2010 herbestemmen tot landgoed om er, te midden van kreken, poelen en vloedheuvels, een eigen villa neer te zetten. Het ontwerp, dat geïnspireerd is door de Bauhaus-stijl, vormt met haar witte verschijning en strakke lijnen een ware eyecatcher in het groene landschap.
Bron: Xella
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Ziet er mooi uit; strak, licht,geweldig. Ben beniewd of het lage temperatuur verwarmingssysteem ook zo modern is als de woning oogt.Ik vermoed van niet.
Na het zes jaar draaien van de warmtepomp in mijn huis, waarbij de temperatuur in de vloerverwarming 28 graden is , en de temperatuur in huis altijd 22 graden is. De warmte pomp draait daarbij slecht af en toe 10 minuten per 3 uur en als de zon schijnt is het het tot 10 uur in avonds 23 graden. De warmtepomp draait dan helemaal niet. In de zomer komt de zonnewarmte niet verder dan de dorpel van de glaspui vanwege de grote luifel. Naarmate de zon verder gaat zakken komt er meer zonnewarmte binnen. Bij de zonnewende in december gaat het met de zonnewarmte omgekeerd . Het toe gepaste systeem functioneert buiten gewoon goed. Het was dus een zeer geslaagd experiment en voor herhaling vatbaar.