‘Massief-passief’ als nieuwe norm
- Passief Bouwen
- Artikel
In Vroomshoop heeft de Twente woningcorporatie Mijande Wonen gezorgd voor een van de eerste woonzorgcomplexen, die volgens de nieuwe ‘massief-passief’-methode zijn gebouwd. Eind maart is het complex van de Baalderborg Groep aan de Stationsstraat klaar voor de eerste bewoners.
“Vernieuwend opdrachtgeverschap is voor ons belangrijk, maar passief bouwen was geen specifieke wens”, vertelt Mijande Wonen-projectmanager John Hutten. “We hebben een eisenprogramma en een maximale bouwsom aan meerdere aannemers voorgelegd met het verzoek om ons te verrassen.”
‘Lente in huis’
Bouwbedrijf Karsten kwam met het voorstel voor massief-passiefbouw. Na een bezoek aan het wooncomplex Nimmerdor in het Zeeuwse Grijpskerke was Hutten overtuigd. “Dankzij de balansventilatie met warmteterugwinning is het volgens de bewoners altijd ‘lente in huis’. Zij zijn dus heel tevreden over het comfort.”
Winddichte gebouwschil
In beide complexen is gebruik gemaakt van isolatieplaten van Recticel Insulation. De PUR- en PIR-platen, ook wel bekend als Eurowall en Eurofloor, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn ultradun. Er zijn dus geen dikke muren nodig om de passiefhuisnormen te bereiken.
Recticel Insulation-projectengineer Nico Beijnen vindt een winddichte gebouwschil dan ook een absolute voorwaarde. “Dat bereik je met driedubbel glas en een doorlopende vloer-, wand- en dakisolatie in twee lagen van 120 mm. Alle overgangen dichten we zorgvuldig af met tape. Verder stellen we hoge eisen aan kozijnen en de montage hiervan om koudebruggen te voorkomen. De oriëntatie op de zon is hierbij erg belangrijk. We besteden daarom veel aandacht aan alle mogelijke luchtlekken, tot zelfs de brievenbus en sleutelgaten aan toe.”
Geen faalkosten meer
Aangezien het hele bouwproces nauw luistert en het niet eenvoudig is om een vergissing recht te zetten, heeft Bouwbedrijf Karsten in Vroomshoop gekozen om met PIM integraal ontwerpen met behulp van BIM te ondersteunen. Daarnaast hielp BouwQuest met de opzet van een morfologisch ontwerpproces, waarin alle oplossingsrichtingen goed te vergelijken zijn. Het kost meer tijd dan vroeger, maar de onderlinge afstemming elimineert faalkosten en zorgt voor meer vaart tijdens de uitvoeringsfasen.
Massief-passief
Een passiefhuis maakt optimaal gebruik van passieve energiebronnen in huis, zoals zonlicht, bewoners en apparaten. De ‘massief-passief’-methode betekent dat het passiefhuis op de traditionele Nederlandse manier wordt gebouwd, dus met een luchtspouw en massieve materialen als baksteen en kalkzandsteen.