Hoe maken we klimaatbestendige poldersteden?

Hoe maken we klimaatbestendige poldersteden?

Om onze poldersteden klimaatbestendig te maken, kunnen we terugvallen op de traditie van het maken van steden in ons natte gebied: de Fine Dutch Tradition. Dat stelt Fransje Hooimeijer, die op dinsdag 18 oktober op dit onderwerp promoveert aan de TU Delft.

Hoe we in Nederland poldersteden bouwen, is historisch gezien steeds weer verschillend. In de naoorlogse periode bijvoorbeeld, bedwingt men de grilligheid van het grondgebied met technische ingrepen en worden het landschap en de stad rationeel vormgegeven. De 'natuurlijke' condities van het terrein zijn dan ondergeschikt aan het maakbaarheidprincipe.

Maar de negatieve effecten hiervan op het hydrologische systeem komen nu, met het veranderende klimaat, sterk naar voren. Meer en heftigere regenbuien, hogere temperaturen en droogte hebben vooral gevolgen voor het hydrologische systeem: rivieren stromen over of drogen op en steden worden door regenbuien overspoeld. Dat stelt promovenda Fransje Hooimeijer.

Traditie
Ze bracht in kaart wat de invloed van waterhuishouding is geweest op het stedenbouwkundig ontwerp in Nederlandse poldersteden. Een onderwerp dat vreemd genoeg nog nooit systematisch was onderzocht.

Hooimeijer: "Een veel gebruikt begrip in relatie tot het landschap is de Fine Dutch Tradition. Wat dat voor de stad betekent, heb ik onderzocht en gedefinieerd: een dynamische traditie in het maken van stedelijke plannen vanuit het perspectief van het natuurlijke systeem om, op een efficiënte wijze, een grote coherentie tussen het natuurlijke systeem - de hydrologie en grondcondities - en stedelijke ontwikkeling te verkrijgen."

Omslag
Hooimeijer komt tot de volgende perioden die de houding ten aanzien van het natuurlijke systeem reflecteren: natuurlijk, (tot 1000), defensief (1000-1500), anticipatief (1500-1800), offensief (1800-1890), manipulatief (1890-1990) en adaptief manipulatief (1990 tot vandaag).

De omslag naar deze laatste fase begint eigenlijk al in de jaren zeventig. Er komt dan meer aandacht voor het milieu. Zo kregen de natuur en ecologie een plaats binnen de ruimtelijke ordening en de landschapsarchitect werd hiermee een nieuwe speler in de stad, die het water weer gebruikt als ruimtelijk element in de stadsplanning.

Ontdemping
De opmaat van accelererende flower power leidt in de jaren negentig tot de 'adaptief manipulatieve' periode. Na twintig jaar kreeg deze nieuwe maatschappelijke en ruimtelijke tendens vaste voet aan de grond.

Hooimeijer: "Dit proces is nog steeds gaande: de wateropgave wordt via een status van hot item langzamerhand geïntegreerd in maatschappelijke structuren; bovendien speelt dit een grote rol in de klimaatopgave. Het komt meer en meer tot uiting, onder meer met de ontdemping van historische grachten, singels, havens en kanalen."

Prinsenland
"In Rotterdam zijn Prinsenland en Nesselande voorbeelden van deze beweging richting waterproof bouwen", stelt Hooimeijer.

"In Prinsenland wordt met behoud van bestaande landschappelijke structuren, de nieuwe bebouwing ingepast. De al bestaande lintbebouwing wordt gehandhaafd en voor de verkaveling wordt dankbaar gebruik gemaakt van de landschappelijke condities. In Nesselande is het watersysteem een leidend principe en worden de hoogteverschillen die met het bouwrijp maken worden gerealiseerd, ingezet om de gewenste stedelijke kwaliteit te verkrijgen."

Verdraaiing
Een van Hooimeijers conclusies is dat de Industriële Revolutie een belangrijke verdraaiing heeft veroorzaakt. Na de Industriële Revolutie is het perspectief gedraaid naar de maakbaarheid van het systeem en dat heeft in de naoorlogse periode een enorme vlucht genomen.

"Dit zou als een (tijdelijke) breuk in de Fine Dutch Tradition kunnen worden beschouwd, maar dan zou je vergeten dat de kennisopbouw die hiervoor noodzakelijk is, juist dankzij de Fine Dutch Tradition is opgebouwd. Het nieuwe principe voor de toekomstige, klimaatbestendige, duurzame stad zal door de vereende disciplines civiele techniek en stedenbouw gemaakt moeten worden."

Hooijmeijer: "De Fine Dutch Tradition kan daarin opnieuw een interdisciplinaire katalysator zijn waarin het natuurlijke systeem als uitgangspunt een verbindende schakel vormt."

Bron: TU Delft

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c303
Gemeente Amsterdam maakt plan voor meer biodiversiteit

Gemeente Amsterdam maakt plan voor meer biodiversiteit

De biodiversiteit in Amsterdam moet vergroot worden en daar kan de gebouwde omgeving aan bijdragen. “Biodiversiteit is belangrijk, ook in de stad, want wilde ...

Lees verder

c21 c41 c185 c225 c243
Deze woningcorporatie zet duurzame en circulaire stappen

Deze woningcorporatie zet duurzame en circulaire ...

Bij de verduurzaming van de woningvoorraad was Lefier betrokken bij het landelijke initiatief Stroomversnelling, waarin ze gold als een van de koplopers. Op het ...

Lees verder

c21 c225 c265 c302
Webinar: Hoe AI kan helpen bij vastgoedverduurzaming

Webinar: Hoe AI kan helpen bij vastgoedverduurzaming

Hoe AI kan helpen bij vastgoedverduurzaming, dat ontdek je op woensdag 16 april om 11.00 uur of op dinsdag 29 april om 16.00 uur tijdens een webinar. In dit artikel ...

Lees verder

c21 c225
Subsidie voor biobased isolatie Amsterdamse monumenten

Subsidie voor biobased isolatie Amsterdamse ...

De gemeente Amsterdam heeft Europese subsidie ontvangen om met natuurlijke materialen 556 sociale huurwoningen en de Centrale Markthal te gaan isoleren.

Lees verder

c21 c225 c243 c301
'Gebrek aan nuance in berichten media over ruimte op stroomnet'

'Gebrek aan nuance in berichten media over ruimte ...

Een andere kijk op verbruiksmomenten van energie is noodzakelijk. En er is een gebrek aan nuance in berichten van media over de ruimte op het stroomnet. Dat vindt ...

Lees verder

c21 c41 c185 c225 c243
Woonbedrijf werkt in samenwerkingsverbanden aan circulariteit

Woonbedrijf werkt in samenwerkingsverbanden ...

Woonbedrijf heeft duurzaamheid sinds vijftien jaar als belangrijk onderdeel in haar strategische visie staan. Het is dan ook geen verrassing dat de Eindhovense ...

Lees verder

c21 c225
DUMAVA 2025 ook voor sportverenigingen

DUMAVA 2025 ook voor sportverenigingen

De subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) wordt in 2025 opnieuw opengesteld, met een totaal subsidiebudget van € 405 miljoen ...

Lees verder

c21 c225 c302
Dit betekent het inperken van CSRD voor je duurzaamheidsrapportage

Dit betekent het inperken van CSRD voor je duurzaamheidsrapportage

De recente aanpassing van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) door het Omnibus-voorstel van de Europese Commissie schudde het duurzaamheidslandschap ...

Lees verder

c21 c40 c185 c225
Financiële incentieven voor circulair bouwen

Financiële incentieven voor circulair bouwen

Overheden die samen met het bedrijfsleven meetbaar circulair bouwen. Is dat een vergezicht of is dit al werkelijkheid? Tijd om de status quo op te maken.

Lees verder

c21 c41 c185 c225
Oproep: schaal de circulaire economie op 

Oproep: schaal de circulaire economie op 

Grote Nederlandse bedrijven luiden de noodklok en eisen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen. De ...

Lees verder

c21 c225 c301
Whitepaper met oplossingen voor netcongestie

Whitepaper met oplossingen voor netcongestie

De whitepaper ‘Watt nu?’ helpt je je kennis op te vijzelen over netcongestie en mogelijke oplossingen. Het volraken van het elektriciteitsnet hoeft ...

Lees verder

c21 c225 c265 c301
Beter benutten van het elektriciteitsnet om netkosten te drukken

Beter benutten van het elektriciteitsnet om ...

De investeringskosten tot 2040 kunnen met 30 miljard euro worden verlaagd. Dat vindt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Zoals het er nu voor staat, ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up