Podium voor groene businesscases bij zinderend openingscongres

In een goedgevuld Lucent Danstheater Den Haag werd op maandag 16 september het startschot gegeven voor de Dutch Green Building Week. Internationale sprekers gingen in op de businesscase van duurzaamheid. Allen gaven de bezoeker mee: green means business!

Abonneer je op ons Youtube-kanaal:

Het spits werd afgebeten door Jaap Gillis en Stefan van Uffelen, die met trots vertelden over de grote hoeveelheid activiteiten die deze editie van de Dutch Green Building Week op het programma staan. Stefan van Uffelen: “ Dit jaar hebben we 158 bijeenkomsten, een enorme hoeveelheid.”

Het tweetal vertelt over de focus van de Dutch Green Building Council voor 2014: circulaire economie, inzetten op de bestaande bouw en woningbouw worden genoemd als kernpunten waar in de nabije toekomst de volle aandacht naartoe gaat. Daarnaast wordt intern op de kwaliteit van de keurmerken en de organisatie evenals de internationale organisatieontwikkeling toegespitst.

Groene gebouwen: kans!
Jane Henley, CEO van de World Green Building Council, is de eerste spreker van het congres. Zij gaat in op de steeds groter wordende omvang van de World Green Building Council. Tegenwoordig zijn er gezamenlijk vierduizend bedrijven aangesloten als deelnemer. Henley ziet groene gebouwen als kans voor velerlei landen over de hele wereld, maar zoomt specifiek in op Europa: “We hebben hier een goede fundering opgezet voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving en er liggen meer kansen die we moeten benutten. We moeten barrières verwijderen en de vraag naar verduurzaamde gebouwen in een stroomversnelling brengen.”

Volgens Henley is ongeveer de helft van de commerciële gebouwen gecertificeerd, en het gaat er volgens haar niet alleen om dat de andere helft ook gecertificeerd wordt. “De certificeringslat moet hoger worden gelegd. Als je de standaardlat hoger legt, kun je gebouwen naar een hoger, groener niveau tillen.” Verder noemt Henley het proactief verzamelen van gegevens uit verschillende regio’s, klimaten en gebouwtypes belangrijk, evenals de wensen van de eindgebruiker.

Marnix Nolder: "We moeten de transitie maken van projecten naar programma's"

Marnix Nolder, wethouder Den Haag, neemt de microfoon over van Henley. Hij stelt dat zijn stad duurzaam is, maar dat het nog duurzamer moet. Den Haag heeft volgens hem een relatief kleine CO2-footprint en die moet verder verkleind worden. Nolder: “Om dat te bewerkstelligen lopen diverse energieprogramma’s. Belangrijk hierbij is dat we de transitie maken van projecten naar programma’s.”

Wat betreft de transformatieopgave meldt Nolder dat in Den Haag een actief beleid gevoerd wordt. In 2013 wordt 100.000 vierkante meter getransformeerd. Hergebruik is hierbij belangrijk, evenals een juiste manier van certificering van de duurzaamheidsmaatregelen die in deze projecten worden getroffen. Nolder: “Steeds meer gebouwen in Den Haag kunnen pronken met een BREEAM-NL certificering. Daarnaast verduurzamen we het complete gebied Beatrixkwartier. We certificeren het gebied aan de hand van BREEAM-NL Gebied.

Actieprogramma
Ook Hans de Jonge, directievoorzitter bij Brink Groep, noemt de kantoorleegstaand een flink probleem. Hij stelt een actieprogramma voor dat deze issue bij de hoorns moet grijpen: “Ten eerste moeten we regionale afspraken maken. Ten tweede moeten we de kwaliteit van de voorraad beter kennen. Eigenlijk weten we nu niet wat we in handen hebben.Verder is het van belang dat we transparant zijn. Wat in de huurcontracten staat, is vaak niet de realiteit. Ten slotte moeten we meer gebruik gaan maken van sloopfondsen en compensatiefondsen.

De Jonge gaat in op de veranderende denkwijze op het gebied van eigenaarschap. Als voorbeeld noemt hij studenten, die opkijken van het begrip ‘hebben’ en slechts willen ‘gebruiken’. “Delen is het nieuwe hebben, oftewel sharing of resources. Demontabel recyclebaar bouwen zie ik als antwoord voor plekken waar sprake is van tijdelijke accommodatie.” De Jonge besluit: “Als je niet green bent, heb je geen business over een tijdje. Business means green.”

BREEAM-NL certificaat voor mobiel datacenter van Ziggo

Uitreiking certificaten
Na de introductie van Stefan van Uffelen en Jaap Gillis en de presentaties van de drie sprekers worden er drie BREEAM-NL certificaten uitgereikt. Het eerste certificaat is voor Ziggo, voor een mobiel datacenter dat gebruikmaakt van adiabatische koeling en veertig procent energiebesparing kan faciliteren. Het tweede certificaat gaat naar het Ecomunitypark in Oostwolde. Dit is een ecologisch werklandschap waar veel aandacht is voor biodiversiteit en waarbij faciliteiten worden gedeeld.

Het Ecomunitypark sleepte als eerste in Nederland de duurzaamheidscertificering BREEAM-NL Outstanding in de wacht. Ten slotte werd er een certificaat uitgereikt aan de Venco Campus. Stefan van Uffelen noemt de het een “enorme prestatie” die Venco Campus heeft neergezet.

Prijsuitreiking aan Coert Zachariasse

Duurzame koplopers
Na de uitreiking van de certificaten was het tijd voor de bekendmaking van de Duurzame 50 Vastgoed NL winnaar. De lijst met duurzame koplopers in het vastgoed werd aangevoerd door Coert Zachariasse, CEO van Delta Ontwikkeling. Een vakjury, bestaande uit zes onafhankelijke experts, verkoos Zachariasse als meest invloedrijke duurzame persoon in de bouw en het vastgoed in Nederland. Zachariasse noemt de Cradle-to-Cradle filosofie een gedachte die hem als mens enorm aanspreekt en is vooral bekend van het duurzame businesspark Park 20|20 in Hoofddorp.

De één na laatste spreker van de dag was Willem Vermeend, voormalig staatssecretaris. Volgens hem is het noodzakelijk om duurzaamheid in alle facetten van het bedrijf te incorpereren. “Trek het breder. Het is niet uitsluitend wind-energie of zonne-energie dat de klok slaat.”

Vermeend waarschuwt dat als bedrijven niet meegaan op het gebied van verduurzaming, ze straks niet meer meedoen. Hij sluit zich aan bij de uitingen van Hans de Jonge eerder op de dag: “De komende tien, vijftien jaar gaat het duurzaamheidsdenken onderdeel worden van ieder bedrijf.” Hij vertelt dat duurzaamheid een exportartikel van Nederland kan worden, mits men inzet op onder andere 3d-printen.

Toon Gerbrands, algemeen directeur van voetbalclub AZ, sloot het openingscongres af. Hij vertelde gepassioneerd over de maakbaarheid van succes. “90% van het succes is maakbaar en kun je managen, de andere 10%, die onder andere bestaat uit toeval, momentum flow en concurrentie, kun je niet beheersen.” Bezoekers van het congres luisterden aandachtig naar zijn verhaal over de weg naar succes.

Foto: Rob Severijnen (Photoworkx)

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c126 c225
Met BREEAM op weg naar energieneutrale kantoren

Met BREEAM op weg naar energieneutrale kantoren

Energieneutrale kantoren: ze bestaan vandaag nog niet, en dat is een gemiste kans. Want energieneutrale kantoren gebruiken geen fossiele energie (zowel gebouw gebonden ...

Lees verder

c126 c225
Rapport zet mogelijkheden kantoortransformatie in schijnwerpers

Rapport zet mogelijkheden kantoortransformatie ...

De resultaten van een onderzoek naar de succes- en knelfactoren bij kantoortransformaties zijn gepubliceerd in het rapport ‘Duurzame transformatie van kantoren ...

Lees verder

c126 c225
'Verplicht energielabel voor utiliteitsgebouwen in 2014'

'Verplicht energielabel voor utiliteitsgebouwen ...

Nieuw opgeleverde utiliteitsgebouwen moeten per 1 juli 2014 naar verwachting zijn voorzien van een Energielabel. Daarbij moeten de feitelijk gerealiseerde energiebesparende ...

Lees verder

c26 c120 c126 c160
LEED Gold voor revitalisering Oval Tower Amsterdam

LEED Gold voor revitalisering Oval Tower Amsterdam

Het kantoorgebouw ‘Oval Tower’ aan de ArenA Boulevard in Amsterdam Zuidoost is gerevitaliseerd, met een besparing op het energieverbruik van 40 procent. ...

Lees verder

c126 c225
Gerichte verbeterslag verduurzaming Rotterdamse kantoren

Gerichte verbeterslag verduurzaming Rotterdamse ...

De prestaties van het Rotterdamse bestaande kantorenvastgoed kunnen aanzienlijk verbeterd worden als er jaarlijks duidelijke en concrete ambities worden geformuleerd. ...

Lees verder

c26 c126 c132
Expertteams Eigenbouw en Kantoortransformatie gaan door

Expertteams Eigenbouw en Kantoortransformatie ...

De twee Expertteams Eigenbouw en Kantoortransformatie kunnen rekenen op aanhoudende steun van het kabinet omdat zij aantoonbare resultaten leveren. De teams onderhouden ...

Lees verder

c126 c225
Ofhankelijke benchmark vergelijkt energieprestaties van gebouwen

Ofhankelijke benchmark vergelijkt energieprestaties ...

De energieprestaties van gebouwen worden door een onafhankelijke benchmark op objectieve wijze  vergeleken. Tijdens het GRESB Results Event in Amsterdam, dat ...

Lees verder

c26 c126
Opening nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam

Opening nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam

Donderdag 19 september jongstleden werd het nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam geopend, door niemand minder dan Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Het ...

Lees verder

c26 c126
Zorghotel officieel geopend na transformatie

Zorghotel officieel geopend na transformatie

Na een intensieve periode van bouw en renovatie is het nieuwe Zorghotel De Wartburg in Utrecht op donderdag 19 september officieel geopend. In het zorghotel kunnen ...

Lees verder

c120 c126 c225
Uitreiking gloednieuw energielabel aan duurzaam kantoorpand

Uitreiking gloednieuw energielabel aan duurzaam ...

Op maandag 16 september is aan het begin van de Dutch Green Building Week een gloednieuw groen energielabel uitgereikt. Het label is het resultaat van een duurzame ...

Lees verder

c126 c160 c225
Hoofdkantoor technologiebedrijf krijgt WKO-installatie

Hoofdkantoor technologiebedrijf krijgt WKO-installatie

Het nieuwe hoofdkantoor van technologiebedrijf 3M komt te staan op hightech bedrijvenpark Technopolis, naast de campus van de TU Delft. Het pand krijgt duurzame ...

Lees verder

c26 c126
Startschot voor bouw duurzaamste lab in Nederland

Startschot voor bouw duurzaamste lab in Nederland

Het startschot voor de bouw van het duurzaamste laboratorium in Nederland wordt vandaag, 16 september 2013, gegeven. Het nieuwe gebouw is ontworpen volgens de eisen ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up