Eerst parkeergarage, daarna nieuw universiteitsgebouw
Vanaf medio 2017 vervangt het Nieuwe Universiteitsgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam een groot deel van het huidige Wis- en Natuurkundegebouw.
Het nieuwe gebouw bestaat uit 31.000 m2 aan ontmoetingsmogelijkheden, waar onderwijs, wetenschap, bedrijfsleven en maatschappij samenkomen. Het gebouw wordt zo ontwikkeld dat vele indelingen en functie mogelijk zijn, afhankelijk van de onderwijs- en onderzoekbehoeften.
Deze functieneutrale ontwikkeling in combinatie met publieke voorzieningen voor congressen, horeca, winkels en cultuur vormt de kracht van dit Nieuwe Universiteitsgebouw.
Eerst 3-laagse parkeergarage
Onder dit gebouw komt een ondergrondse, 3-laagse parkeergarage die plaats biedt aan zo’n 600 auto’s en 1.600 fietsen. Deze garage geldt ook als fundament van dit nieuwe gebouw en het nieuwe studentencomplex van Casa.
Voor dit gebouw, de parkeergarage en de inrichting van de openbare ruimte van de VU Campus heeft TRAJECT onder meer de volgende diensten geleverd aan de Vrije Universiteit:
- Kostenmanagement
- Budgetbewaking
- Haalbaarheidsonderzoek
- Life Cycle Analyse (LCA)
- Bouwkundige en installatietechnische directiebegroting
“Kostenmanagement gaat verder dan calculeren”, weet kostendeskundige Fred Schaufeli van dit adviesbureau. “Vanaf het vroegste stadium zorgt een kostendeskundige dat de ambities en het beschikbare geld in balans blijven. Als er iets in het project mis gaat, dan gaat het bijna altijd over geld. Vaak is de opdrachtgever hiervan de dupe. Hij heeft daarom recht op iemand die puur en alleen voor tijd belangen opkomt, op financieel gebied het overzicht bewaart en waarschuwt wanneer het nodig is.”
Onderdeel van BREEAM-certificaat
Sinds 2011 vult Schaufeli deze rol in voor de Vrije Universiteit. Met een LCA is een reële schatting gemaakt van de totale kosten en opbrengsten voor de komende 20 tot 50 jaar. “Denk hierbij onder meer aan de financiering, het energiegebruik, het onderhoud, de schoonmaak en het verhuur”, vertelt hij. “Dankzij een rekenmodel reken ik meerdere scenario’s door en zet ik ze op overzichtelijk wijze naar elkaar. Zo kunnen duurzame ambities haalbaar en zelfs aantrekkelijk worden. Deze analyse is een onderdeel van de BREEAM-certificering.”
Team V Architecten hebben gezorgd voor een ingetogen, flexibel en duurzaam gebouw, dat het ontwerpcertificaat BREEAM-NL Excellent-certificaat heeft ontvangen. Boele & Van Eesteren zorgt voor de totstandkoming van het gebouw.