Mogelijkheden van aanbieden concept nul-op-de-meter onderzocht
Op 30 januari daagden het lectoraat Nieuwe Energie in de Stad van Hogeschool Utrecht en haar samenwerkingspartners de bouwsector uit om aan particuliere woningeigenaren het concept ‘nul op de meter’ te gaan aanbieden. Ofwel: na woningrenovatie geen energierekening meer. Meer dan 130 bouwers, installateurs, adviseurs, financiers keken samen naar de mogelijkheden.
Partijen die op de bijeenkomst ‘Nul op meter – Ik kan dat ook!’ aanwezig waren discussieerden over de manieren waarop een nul-op-de-meter woning gerealiseerd kan worden.
Ivo Opstelten, lector Nieuwe energie in de stad Hogeschool Utrecht; Energiesprong; Utrecht 2040: “Een energieneutrale woning met nul op de meter is technisch allang mogelijk en ondertussen ook financieel verantwoord. De eerste prototypes zijn er. Met banken zoals ABN Amro zijn we in overleg om niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor nul-op-de-meter-renovatie extra hypotheekruimte te gaan aanbieden.”
Volgens hem laat de grote respons op de landelijke campagne ‘Ons huis verdient het’ zien dat er een markt is voor nul-op-de-meter. “Nu nog het aanbod vanuit de marktsector!” Bülent Isik, PvdA-raadslid Utrecht en woordvoerder wonen, wijkgericht werken en participatie: ‘Het is belangrijk dat Hogeschool Utrecht de partijen bij elkaar heeft gezet. Zo kunnen we komen tot concrete stappen.”
Luuk van der Werf, Renovatiewinkel Utrecht, vult aan: “We willen huiseigenaren laten zien dat het kan, door eigen pilots op wijkniveau te creeëren en één loket waar ze alles kunnen regelen. Want ook de vraag moet nog grotendeels gecreeërd worden: eerst zien, dan geloven.”
Ketensamenwerking noodzakelijk
Jan Kamphuis (bouwbedrijf BJW): ‘Naast de technische kant is identiteit belangrijk. Voor bewoners staan leefstijl en comfort voorop. Of het huis duurzamer wordt interesseert hen vaak minder. We moeten dus niet langer denken vanuit techniek, maar vanuit de vraag: waarom zou mijn klant zo’n huis willen? Ook essentieel zijn ketensamenwerking in de bouw en een fabrieksmatige aanpak, om zo de grootschalige toepassing mogelijk te maken.’
De samenwerking tussen de bouwsector en Hogeschool Utrecht is op dit gebied zeer effectief, vindt Nadia Verdeyen, directeur van het Kenniscentrum Technologie en Innovatie van Hogeschool Utrecht: ‘Onze studenten hebben voor bouwbedrijf BJW een aantal vragen rond het concept nul-op-de-meter opgelost in het One-stop-shop-project. Dat aanbod voor samenwerking doen we hierbij ook aan andere bedrijven.’ Pierre Vermeulen (Solease): ‘Er ontstaat langzamerhand vertrouwen tussen bedrijven onderling. Ze zien in dat je beter kunt samenwerken dan concurreren.’
Foto: Ivo Opstelten (lector Nieuwe energie in de stad Hogeschool Utrecht; Energiesprong; Utrecht 2040) in gesprek met enkele deelnemers aan Nul-op-de-Meter - Ik kan dat ook! op 30 januari 2014.