Energie-efficiënt glas verandert van licht naar donker
- Gebouwschil
- Artikel
Glasfabrikant AGC Group en Kinestral Technologies hebben een strategisch partnerschap gesloten voor de productie van actief glas, dat snel van licht naar donker kan overgaan. Volgens beide bedrijven zorgt dit glas voor comfort, energie-efficiëntie en een betere milieuprestatie.
In zijn volledige donkere modus blokkeert dit actieve glas het zonlicht en de bijbehorende warmte en schittering volledig. Daarbij zorgt dit glas voor volledige privacy. In de lichte modus laat het glas daglicht door, zodat er normaal zicht is. De omschakeling vindt plaats met elektriciteit; alleen dan verbruikt het glas energie.
Comfort en verbondenheid
“Door de trend van bijna-nulenergiegebouwen verminderen de glasoppervlakten en komen er dikke ondoorzichtige wanden in de plaats”, vertelt Jean-François Heris van AGC. “Of het glas wordt verborgen achter verduisteringssystemen. Met deze energie-efficiënte glasoplossing zorgen wij ervoor dat mensen comfort en verbondenheid met hun omgeving ervaren.”
Volgens de glasfabrikant schakelt het glas snel en eenvormig om, met alle mogelijke tussenstappen van licht naar donker. Zo kunnen licht en warmte vlot worden aangepast aan de behoeften en stemming van de bewoners. Dit glas in bedoeld voor de bouw- en transportindustrie.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Intressant product. Ik zou graag wat meer informatie willen over de verbeterde milieuprestatie en hoe dit soort glas het best ingevoerd kan worden in de energieprestatie berekeningen van een gebouw. Ook ben ik benieuwd of er van dit type glas een LCA berekening gemaakt is.
Ik vraag mij af af het glas, in donkere stand, zonne-energie zal absorberen en in de vorm van warmte (infrarood) zal uitstralen. Dan wordt met dit systeem de hoeveelheid inkomend zonlicht (schittering) wel geregeld, maar de inkomende awarmte (= energie) niet geweerd.
Geachte K. Jansen en S. Holst, Hartelijk dank voor deze betrokken vragen. Indien u meer informatie wilt over deze innovatie, kunt u deze pagina bekijken met contactgegevens van de betreffende leverancier: http://www.agcnederland.nl/contact.html Met vriendelijke groet, Marvin van Kempen Redactie Duurzaam Gebouwd
Als ik het goed begrijp verbruikt dit product energie; is een investering in bijv powerwindow evt gecombineerd met (binnen) zonwering niet duurzamer?