ESCO-deskundige Bleyl spreekt op Gemeentelijke Vastgoeddag
Komende 4 oktober is Jan Bleyl gastspreker op de Gemeentelijke Vastgoeddag op Nyenrode, Breukelen. Als expert op gebied van Energieprestatiecontracten, ESCo’s en ESCo Project Facilitators presenteert hij een overzicht van Energieprestatiecontracten en ESCo’s in Europa en gaat in op de rol van ‘EPC-facilitators’.
Met Energieprestatiecontracten (EPC’s) kunnen gebouweigenaren hun gebouwen budgetneutraal verduurzamen en hebben zij wel de lusten, maar niet de lasten. Het werken met EPC’s en Energy Service Companies (ESCo’s) wordt internationaal gezien als kansrijke manier voor bedrijven en overheden om energiebesparing te realiseren in hun gebouwen, in combinatie met het outsourcen van beheer en onderhoud. ESCo Project Facilitators (EPC-facilitators) zijn cruciaal om overheden te ondersteunen bij het aanbesteden van EPC’s voor maatschappelijk vastgoed.
Knelpunt opschaling bij vraagzijde
Nederland geldt binnen Europa als ‘groeimarkt’ als het gaat om EPC’s en ESCo’s. Medio 2016 waren bij RVO.nl 57 EPC’s bekend: 28 in de publieke en 29 in de private sector. Er zijn circa 40 bedrijven bekend, die ESCo-diensten aanbieden. Ondanks dat het werken met EPC’s als succesvolle aanpak wordt gezien, neemt het aantal EPC’s echter maar langzaam toe. Knelpunt voor verdere opschaling ligt bij de vraagzijde. Gemeenten worden gezien als belangrijke potentiële opdrachtgevers:
- vanwege de omvang van het maatschappelijk vastgoed van zo’n 90 miljoen m2 met veelal matige onderhoudskwaliteit
- omdat ze recent hun vastgoedorganisatie hebben geprofessionaliseerd, ambities hebben om gebouwen te verduurzamen en onderhoud willen uitbesteden
Om daadwerkelijk kiezen voor het aanbesteden via een integraal EPC bestaan binnen gemeenten de nodige drempels. Het voortraject en het besluitvormingsproces zijn complex en tijdrovend, en deskundige en onafhankelijke expertise is onmisbaar.
EPC-facilitators
De inzet van deskundige en onafhankelijke EPC-facilitators die de vraagzijde ondersteunen, heeft zich in meerdere Europese landen bewezen als cruciale factor om de inzet van EPC’s in de publieke sector – en dus de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed – te realiseren en versnellen. Ook bij het creëren van een goede vertrouwensrelatie tussen de opdrachtgever en de ESCo spelen EPC-facilitators een belangrijke rol.
Triple-win
RVO.nl werkt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en binnen het Europese programmaGuarantEE aan de versnelling van verduurzaming van publiek en commercieel vastgoed door middel van de inzet van EPC’s, ESCo’s en EPC-facilitators. Via EPC’s kunnen gebouweigenaren hun gebouwen en hun imago verbeteren, kosten en CO2 besparen en voldoen aan wettelijke verplichtingen uit EPBD (energielabel), EED (energy audits), Wet Milieubeheer (erkende maatregelen) en het Nationaal Energie Akkoord. EPC’s worden ook gezien als oplossing voor de split incentive tussen eigenaren en gebruikers. De aanpak staat internationaal bekend als ‘Triple-win’: voordeel voor eigenaar, gebruiker en facilitair bedrijf.
De Gemeentelijke Vastgoeddag vindt plaats op 4 oktober aan de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. Kijk voor meer informatie op RVO.nl.
Infographic: Groei in energieprestatiecontracten in Europa.