Wakker worden met... Roland Sleutjes
- Gebouwschil
- Artikel
Wédéflex is een bedrijf met passie. Dat gaat verder dan het product. Het bewijst zich volgens algemeen directeur Roland Sleutjes ook in de samenwerking met de vakkundige dealers en de inzet door het team achter de producten. Duurzaamheid is een kernwaarde en recyclen ook.
Passie en dakbedekking is een opvallende combinatie…
“Wij zijn van ‘samen’, kijk maar naar de rubriek over ons team op onze website: daar staat een hartje bij. Dat is niet zomaar, het is het hart onze organisatie. Dat komt voort uit wat klanten tegen ons zeggen. Dat wij zo veel passie laten zien als wij iets doen. Dus er ook echt voor staan en dat uit zich in passie voor het product om daar duurzame daken mee te maken, onze dealers en de opdrachtgevers. Passie is ook: je niet te laten verleiden het minder te doen als het gaat om kwaliteit.”
Hoe zit het met duurzaamheid van bitumineuze dakbedekking?
“Wédéflex is lid en medeoprichter van Bitumen Recycling Nederland. Daarmee halen wij op brancheniveau bitumen dakbedekking terug om er opnieuw dakbedekking van te maken. Het gaat erom de keten te sluiten. En zo teruggewonnen bitumen in te zetten als vervanging van virgin materiaal. Ook kan gerecyclede bitumen worden gebruikt in de wegenbouw. Daarvoor wordt oude dakbedekking cryogeen vermalen tot korrels. Even wat cijfers: 85% van de bitumenproductie wordt gebruikt in de wegenbouw en maar 10% wordt voor dakbedekking gebruikt.”
Wat houdt dat levensloopcontract op dakbedekking in?
“Laat ik eerst melden dat ik me stoor aan uitspraken met ongefundeerde claims over de duurzaamheid van producten. Ons levensloopcontract is echt de overstap naar prestatiegericht onderhoud. De dakdekker die ons product verwerkt heeft, draagt daarbij de zorg voor reinigend, inspectief en correctief onderhoud (RIC). Zo blijven we 30 jaar ook echt verantwoordelijk voor wat je met elkaar maakt. Wij leveren het product en onze gespecialiseerde dealers verwerken het voor de opdrachtgever. Dat is een driehoek van verantwoordelijkheid. Daarmee voorkom je dat je in de sfeer komt dat je maar iets roept dat nergens op gestoeld is.”
Worden er dan zomaar dingen geroepen in uw branche?
“We hebben 15-20 jaar terug de introductie van pvc-dakbedekking gehad. De bitumenbranche is nu de problemen die daardoor zijn ontstaan aan het oplossen. Toen pvc-dakbedekking in de markt kwam, werd erbij gezegd dat het wel tot 40 jaar meekon. Nou, dat is wel wat anders gelopen. Vraag dat maar aan een opdrachtgever met een hele woonwijk vol slechte daken. En nu roepen we weer 40-50 jaar bij EPDM-dakbedekking... Het gaat erom écht iets aan het milieu te doen en een product te gebruiken dat gegarandeerd lang meegaat. Daarvoor moet je dat product goed aanbrengen, regelmatig onderhouden en rekening houden met de locatie en de toepassing. Als je daar goed rekening mee houdt, kan je zo'n levensloopcontract aangaan zoals wij dat doen voor onze dakbedekking.”
Wat brengt de toekomst?
“Wat ik hoop, is dat echte duurzaamheid herkent wordt in de vorm van een onafhankelijke beoordeling. Ik voorzie wel dat opdrachtgevers nog kritischer gaan kijken naar de kwaliteit van dakbedekking. Bitumen heeft niet zomaar een belangrijk aandeel op de Nederlandse markt. Het heeft goede eigenschappen: het loogt niet uit en is 100% recyclebaar. Daarbij maken we bij Wédéflex gebruik van second source materiaal voor bijvoorbeeld inlagen van polyester en glasvlies. Dit Second source materiaal noemden we vroeger ‘afval’ maar is een zeer bruikbaar restproduct van processen uit de kunststofindustrie. Laat ik het anders zeggen: wij hergebruikten al voordat het recycling heette.”