Gemetselde kopgevels een risico?
- Verbinden! / Ketenintegratie
- Artikel
Het isoleren van bestaande gevels heeft een grote vlucht genomen vanwege de geweldige energiebesparingspotentie van de bestaande voorraad. Fabrikanten springen hier op in met vele na-isolatieproducten. Deze worden verbonden aan de bestaande constructie.
Helaas is de uitvoering vaak ondoordacht. Met name gemetselde kopgevels van naoorlogse flats vormen een groot risico. Door zomaar de spouw te isoleren of er een isolatieplaat aan te plakken neemt de opdrachtgever een groot risico. Bekend zijn de problemen met verankeringen. Je moet er niet aan denken dat zo’n gevel, inclusief na-isolatiepakket, er vlak na renovatie weer afwaait.
Het is dus noodzakelijk om vooraf een risicoprofiel te maken. Stel vragen zoals ‘welk bouwjaar’, ‘wat is de staat van de gevel’ en ‘hoe zit het met de verankering’. Onderzoek de aanwezigheid en positie van spouwankers. Ook de beoordeling van de kwaliteit van deze verankering door bijvoorbeeld trekproeven, is vaak een noodzaak voor een verantwoorde keuze van isolatiemethode. Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies (onderdeel van de Nieman Groep) maakt deze risicoprofielen voor gemetselde kopgevels en doet onderzoek naar de kwaliteit van de verankering. Onderzoek dat leidt naar een praktisch advies voor een duurzame oplossing, met een verantwoorde verbinding tussen oud en nieuw.