TU/e gaat voor fairtrade
- Duurzame Scholen
- Artikel
Sinds 3 november is de TU Eindhoven (TU/e) een fairtrade universiteit. Ze koopt onder andere eerlijke producten in en voert een duurzame bedrijfsvoering. Daarnaast onderzoekt de universiteit de mogelijkheden op technologisch gebied, zoals de Fairphone.
In het voorjaar vond de kickoff plaats van de Fairtrade Universiteit-campagne. “We hebben de films True Cost over de kledingindustrie en Blood in the Mobile over de mobiele telefoon-industrie uitgezonden”, laat coördinator Cyrille Gijbels-Janssen van het GO Green Office weten. “Daarnaast zijn er de afgelopen tijd diverse lezingen geweest van onder andere Maurits Groen en we zijn fairtrade-maaltijden aan gaan bieden op de campus.”
Ook techniek een plek
Binnen het fairtrade-beleid speelt de sociale duurzaamheid een rol en krijgt ook de techniek een plek. “We gaan eigenlijk voor de Fairtrade+”, geeft Gijbels-Janssen aan. “We vinden het als technische universiteit interessant om te kijken waar op technisch gebied mogelijkheden liggen. Dit resulteert nu in het opzetten van een proef met Fairphone, een van origine Nederlandse smartphone die op een zo eerlijk mogelijke manier wordt geproduceerd.”
De gesprekken tussen de TU/e en Fairphone zijn in volle gang over het aanbieden van de Fairphone, maar vooral over hoe een samenwerking deze beweging verder kan brengen. “Fairphone werkt er namelijk hard aan om een tipping point in de mobiele telefonie wereld te bereiken.” aldus Gijbels-Janssen.
BREEAM Ontwerpcertificaat
Recent kreeg de TU/e het BREEAM Outstanding Ontwerpcertificaat voor het hoofdgebouw Atlas. Wanneer de renovatie klaar is heeft de TU/e het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld. De inzet op fairtrade komt daar dus nog bij.
Foto: Bart van Overbeeke fotografie