Optimaal leren en verblijven in Brede School Hengelo
- Project
- Duurzame Scholen
De Passiefhuis-principes zijn door Spring Architecten toegepast in Brede School ’t Berflo in Hengelo. De frisse school is sinds november 2014 het middelpunt van herstructureringswijk Veldwijk-Noord.
Als een van de eerste passieve multifunctionele accommodaties in Nederland bedient de school een breed scala aan gebruikers. Drie basisscholen, kinderopvang en peuterspeelzalen zijn slechts enkele voorbeelden. Deze opzet vereist een flexibele gebouwopzet, met duidelijke routing en gezonde verblijfomgeving.
Compact
De principes van Passiefhuis zijn verweven met in de architectuur. De organische vorm van het pand past binnen de parkachtige omgeving en is compact. “Deze compactheid leidt tot besparing. Voor dit pand is het te isoleren geveloppervlak al snel 10 procent kleiner dan bij een orthogonaal concept van dezelfde omvang”, zegt Alfons Hams, projectarchitect en partner bij Spring Architecten, betrokken bij het project.
Afbeelding: Spring Architecten
Verblijfsomgeving
Met verschillende duurzaamheidsmaatregelen bereikt de school een optimale leer- en verblijfsomgeving. “We hebben een hoogwaardige geïsoleerde gevel neergezet, die functioneert als een thermosfles. Het teveel aan geproduceerde warmte of koude wordt gebufferd en naar gelang het seizoen aangewend.”
Leefbaarheid
Hams spreekt verder van een automatisch gestuurd ventilatiesysteem, dat een grote bijdrage levert aan de leefbaarheid. “Dit systeem zorgt voor limitatie van het CO2-gehalte, een prettige ruimtetemperatuur en het voorkomt tochthinder.” Verder is een duidelijke link gelegd naar de omliggende groene omgeving en is het interieur geïntegreerd in het totaalconcept.
Openingsfoto: Luuk Kramer
Zoek verder binnen deze onderwerpen
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Brede school Hengelo. Citaat uit bericht: We hebben een hoogwaardige geïsoleerde gevel neergezet, die functioneert als een thermosfles. Einde citaat. Hieruit is mijn conclusie dat een "dunne" * gevel is toegepast met een voorziening die thermische energie reflecteert; bij hogere en lagere buitentemperaturen. *. maximaal 60 mm voor de voorziening waarvan 2x 20 mm als luchtspouw(tje) en 30 mm cascade reflectie.
Ik verbaas mij er steeds meer over dat in geen enkel bericht dat weer een duurzaam resultaat is bereikt als systeem (plafond)oppervlakte activering is toegepast. Deze methode sluit naadloos aan op de menselijke temperatuurhuishouding, snel reagerend, direct en zonder omwegen zoals bij alle andere methodes. Een voorziening die is aangebracht binnen de eerste 5 mm van een oppervlak, bv. stuuk en die bij toepassing van breedplaatvloeren fabrieksmatig kan worden geleverd t.b.v. verwarmen en koelen. In oude leerboeken wordt daarvan al melding gemaakt doch een praktische uitvoering daarvan was in die tijd nog niet mogelijk; in Engelse literatuur al in 1939. Een bijkomend voordeel is dat verversingslucht isotherm kan worden toegevoerd; vereist geen hoogwaardige luchtverdeeltechniek in een vertrek. Naar mijn mening moet er toch ruimte zijn om dit tenminste in een proefobject toe te passen waarop dan metingen etc. kunnen worden uitgevoerd.