Staan thermisch actieve gebouwen over 30 jaar leeg?

Staan thermisch actieve gebouwen over 30 jaar leeg?

Naar aanleiding van een zeer interessante discussie tijdens de gelijknamige workshop op het Duurzaam Gebouwd-congres Thermisch Actieve Gebouwen buigt Kees Wisse van DWA zich over de vraag of Thermisch active gebouwen over dertig jaar leegstaan.

Staan thermisch actieve gebouwen over 30 jaar leeg? Deze vraag was de titel van een workshop op het laatstgehouden Duurzaam Gebouwd Congres over thermisch actieve gebouwen. Interessante vraag voor zo'n congres. Worden er twee publicaties geïntroduceerd over hoe je zo'n gebouw goed kan ontwerpen, komt er iemand vragen of deze gebouwen over dertig jaar leeg staan.

Geen leuke vraag misschien, maar wel uiterst relevant. Waarom eigenlijk? Van de actualiteit van de leegstandsproblematiek is natuurlijk iedereen overtuigd, maar wat heeft dat met thermisch actieve gebouwen te maken? Meer dan we denken.

Leegstand en flexibiliteit
Eén van de aspecten van leegstand is dat de bestaande kantoorpanden niet ingericht zijn voor 'het nieuwe werken'. Het nieuwe werken vraagt namelijk om flexibele gebouwen. Gebouwen die snel aanpasbaar zijn aan wensen van nieuwe huurders, van kantoortuinen naar kleinere ruimtes en andersom. 

Een ander aspect van leegstand wordt gevormd door de monofunctionaliteit van kantoorlocaties. Bieden thermisch actieve gebouwen perspectief voor een transformatie naar een totaal andere functie? Van kantoor naar woningbouw of naar een museum?

Weliswaar ga je bij een beetje transformatie vaak tot op het bot (alleen het skelet blijft staan). Maar juist daar zit de crux: bij thermisch actieve gebouwen gaat het skelet een functie vervullen als verwarmings/koelinstallatie. Je mixt twee functies met een totaal andere levenscyclus. Is dat nu wel zo slim?  

Thermisch actief en flexibel, het is zeker niet vanzelfsprekend. Eerst daarom een analyse van wat nu exact het verband is tussen die twee onderwerpen. In deze 'post' een tweetal hoofdaspecten: het gebruik van thermische massa en het ontbreken van het verlaagd plafond.

Thermische massa en regeling
De thermische massa is in principe traag en gaat z'n eigen gang. We zien dat bijvoorbeeld in kathedralen. Daarom hebben we iets slims bedacht: we activeren de massa met watergevoerde leidingen in het beton. Eigenlijk regelt dit systeem voor een deel zichzelf: een vloer van 22°C verwarmt een vertrek van 19°C en koelt een vertrek van 24°C. Maar het zelfregelende effect is onvoldoende.

Het kan namelijk zijn dat om genoeg 'power' voor koeling te leveren voor het genoemde vertrek van 24°C we een vloer van 19°C nodig hebben. Met andere woorden het is heel handig als we op diverse plaatsen in het gebouwen kunnen 'spelen' met de watertemperatuur. Daarmee raak je direct het thema flexibiliteit.

Een slimme indeling in zone's van het gebouw biedt hier in elk geval uitkomst. Per zone kun je dan 'spelen' met de watertemperatuur. Een interessant voorbeeld in dit verband is bijvoorbeeld de Haagse Hogeschool. Hierbij kan per 3,60m een betonplaat 'kiezen' of hij wel of niet mee doet met het gekoelde/verwarmde waternet.

Geen verlaagd plafond meer
Voor een beetje koelvermogen is het erg handig om plafondzijdig te verwarmen en te koelen. Er is dan echter geen verlaagd plafond meer. Dit betekent dat men ventilatiekanalen niet meer kan wegstoppen en ook de akoestische demping van verlaagde plafonds moet men missen. Verder kan men verlichtingsarmaturen niet meer integreren. Wat heeft dit voor gevolgen voor flexibliteit?

Voor de ventilatiekanalen zijn diverse oplossingen mogelijk. Gewoon in het zicht laten, onderbrengen in een verhoogde vloer, of integreren in de vloer zelf. Flexibel of niet? Dat is maar hoe je het bekijkt. Integreren in de vloer biedt een prachtige flexibele een bijna volledig vrij indeelbare ruimte.

Prachtig voor het nieuwe werken. Maar ingestorte ventilatiekanalen, daar kun je niet meer bij. Voor een transformatieopgave naar een nieuwe functie is dat heel vervelend.

Salomonsoordeel
Voor een eindoordeel over de flexibiliteit van betonkernactivering, is het belangrijk te realiseren dat andere klimatiseringsconcepten ook niet onbeperkt flexibel zijn. Het toppunt van flexibiliteit is natuurlijk een verrijdbare airco-unit op wieltjes met een stekker en een snoer. Systemen met watervoerende leidingen en/of  luchtkanalen leiden altijd tot een zekere beperking van de flexibiliteit.

De integratie van de waterleidingen in het skelet lijkt bij betonkernactivering de grootste beperking bij een ingrijpende transformatie. Verder is het al of niet instorten van ventilatiekanalen een strategisch keuzemoment in de uitwerking van het ontwerp.

De meest interessante vraag is echter misschien wel deze. Is de vraag om flexibiliteit niet gewoon een gebrek aan keuzes maken? De Amsterdamse grachtenpanden trekken zich immers ook niks aan van flexibele indeelbaarheid per stramien van 3,60m. Wie wil er niet aan de Keizersgracht wonen?

dr. ir. Kees Wisse, DWA installatie- en energieadvies

Verslag: Congres Thermisch Actieve Gebouwen
Interview: Kees Wisse

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c151 c225
Green Deal Duurzame Zorg 3.0: samenwerken aan duurzame zorg

Green Deal Duurzame Zorg 3.0: samenwerken aan ...

De zorgsector heeft een flinke milieubelasting. Zo is ze verantwoordelijk voor 7 procent van de nationale CO2-uitstoot en verbruikt ze 18 procent van de grondstoffen. ...

Lees verder

c21 c225
Krachtenbundeling voor collectief opschalen

Krachtenbundeling voor collectief opschalen

Collectief opschalen binnen de transitie naar een circulaire bouwsector. Dat is waarvoor Gebruikte Bouwmaterialen B.V. - GBM en DuSpot gaan samenwerken. Laatstgenoemde ...

Lees verder

c21 c40 c225 c301
Doorbouwen met netcongestie: 'Er gaat al veel goed'

Doorbouwen met netcongestie: 'Er gaat al veel ...

De energietransitie vraagt om samenwerking tussen publieke en private partijen. Het delen van kennis en het samen bedenken van oplossingen staan centraal.  Foto: ...

Lees verder

c23 c225
Full House Deal maakt ruimte voor 200.000 extra woningen

Full House Deal maakt ruimte voor 200.000 extra ...

Door hybride werken worden kantoren structureel minder gebruikt. Veel organisaties kampen met lage bezettingsgraden, terwijl huur- en exploitatiekosten blijven ...

Lees verder

c21 c225 c303
Gemeente Amsterdam maakt plan voor meer biodiversiteit

Gemeente Amsterdam maakt plan voor meer biodiversiteit

De biodiversiteit in Amsterdam moet vergroot worden en daar kan de gebouwde omgeving aan bijdragen. “Biodiversiteit is belangrijk, ook in de stad, want wilde ...

Lees verder

c21 c41 c185 c225 c243
Deze woningcorporatie zet duurzame en circulaire stappen

Deze woningcorporatie zet duurzame en circulaire ...

Bij de verduurzaming van de woningvoorraad was Lefier betrokken bij het landelijke initiatief Stroomversnelling, waarin ze gold als een van de koplopers. Op het ...

Lees verder

c21 c225 c265 c302
Webinar: Hoe AI kan helpen bij vastgoedverduurzaming

Webinar: Hoe AI kan helpen bij vastgoedverduurzaming

Hoe AI kan helpen bij vastgoedverduurzaming, dat ontdek je op woensdag 16 april om 11.00 uur of op dinsdag 29 april om 16.00 uur tijdens een webinar. In dit artikel ...

Lees verder

c21 c225
Subsidie voor biobased isolatie Amsterdamse monumenten

Subsidie voor biobased isolatie Amsterdamse ...

De gemeente Amsterdam heeft Europese subsidie ontvangen om met natuurlijke materialen 556 sociale huurwoningen en de Centrale Markthal te gaan isoleren.

Lees verder

c21 c225 c243 c301
'Gebrek aan nuance in berichten media over ruimte op stroomnet'

'Gebrek aan nuance in berichten media over ruimte ...

Een andere kijk op verbruiksmomenten van energie is noodzakelijk. En er is een gebrek aan nuance in berichten van media over de ruimte op het stroomnet. Dat vindt ...

Lees verder

c21 c41 c185 c225 c243
Woonbedrijf werkt in samenwerkingsverbanden aan circulariteit

Woonbedrijf werkt in samenwerkingsverbanden ...

Woonbedrijf heeft duurzaamheid sinds vijftien jaar als belangrijk onderdeel in haar strategische visie staan. Het is dan ook geen verrassing dat de Eindhovense ...

Lees verder

c21 c225
DUMAVA 2025 ook voor sportverenigingen

DUMAVA 2025 ook voor sportverenigingen

De subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) wordt in 2025 opnieuw opengesteld, met een totaal subsidiebudget van € 405 miljoen ...

Lees verder

c21 c225 c302
Dit betekent het inperken van CSRD voor je duurzaamheidsrapportage

Dit betekent het inperken van CSRD voor je duurzaamheidsrapportage

De recente aanpassing van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) door het Omnibus-voorstel van de Europese Commissie schudde het duurzaamheidslandschap ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up