Invloed van veranderend energielandschap op de groepenkast

Invloed van veranderend energielandschap op de groepenkast

We gebruiken meer duurzame energiebronnen om de toekomst van de planeet te beschermen. Daarbij vertrouwen we in onze huizen steeds meer op elektriciteit in de vorm van zonnepanelen, back-upbatterijen en warmtepompen. Deze elektrificatie kan echter een belasting vormen voor het elektrische paneel in huis zoals we dat nu kennen.

En hoewel uit een recent onderzoek van Schneider Electric bleek dat meer dan 29 procent van de consumenten niet weet wat de functie van het elektrische paneel is, is de rol van de groepenkast van vitaal belang voor een veilige en effectieve distributie van elektriciteit door het hele huis.

Als eindpunt van de elektriciteitsdistributie in huis is het essentieel dat de groepenkast zich aanpast aan de veranderende eisen en wensen. Zo stelt de groepenkast zijn plaats in het nieuwe energielandschap veilig. Het moet een steeds zwaardere en complexere stroom veilig integreren en coördineren. Hoe evolueert het paneel nu huizen steeds meer elektrificeren, met als doel efficiëntie te verbeteren en vraag en aanbod in evenwicht te houden?

Het nieuwe energielandschap

Huishoudens hebben te maken met een steeds grotere vraag naar elektriciteit en met de introductie van apparaten die veel verbruiken. Momenteel zijn dat opladers voor elektrische auto's en warmtepompen, maar wie weet wat de toekomst ons nog brengt. Door de groeiende populariteit van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie wordt de situatie nog complexer.

Energie moet worden opgewekt en opgeslagen in een batterij voor toekomstig gebruik of als back-up tijdens stroomuitval. Huiseigenaren zijn niet langer alleen maar energieverbruikers, maar ook opwekkers: prosumenten worden zij genoemd. Zij kunnen hun eigen energie produceren, maar ook nog steeds gebruikmaken van het bestaande energienetwerk. Naarmate de verschillende manieren om elektriciteit in onze huizen te gebruiken toenemen, moet het elektrische paneel slimmer worden in het beheren, inzetten en opslaan van energie.

Hoe het elektrische paneel verandert

Deze productie, opslag en bi-directionele stroom van elektriciteit moet nauwkeurig worden gecoördineerd om de veiligheid van het huis naar het elektriciteitsnet te garanderen. Het slimme paneel is de plek waar dat gebeurt, omdat het verantwoordelijk is voor het beheer van zowel de energiebron als de belasting.

Van load balancing tot zorgen dat de energiestroom naar het stroomnet goed wordt afgesloten tijdens een storing om gevaarlijke teruglevering aan het net te voorkomen: het elektrische paneel zal een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Ook wordt van de groepenkast verwacht dat deze het elektriciteitsverbruik zo efficiënt mogelijk beheert. Nu er steeds meer elektrische apparaten in huis komen, blijft het elektriciteitsverbruik toenemen. Dit belast niet alleen het elektriciteitsnet, maar ook de beschikbare capaciteit in ieder huis. Slimme panelen kunnen helpen om energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken en het gebruik in balans te houden om zo de behoefte aan dure aanpassingen aan het stroomnet te minimaliseren.

Efficiënter en duurzamer

Naast het beschermen van de woning tegen storingen en brand, is een slim elektrisch paneel ook ontworpen om de algehele ervaring van de huiseigenaar te verbeteren. De nieuwe mogelijkheden zoals automatisering van het energiebeheer maakt hun huis efficiënter en duurzamer.

Wat heb je nodig in een slimme groepenkast?

Slimme groepenkasten zijn een relatief recente technologische ontwikkeling, dus elektriciens spelen een belangrijke rol in het helpen van hun klanten. Elektriciens helpen klanten om de voordelen te begrijpen en de juiste keuze te maken. Hiermee blijft het paneel veilig en kan het voldoen aan de eisen van het nieuwe energielandschap. Daarvan zijn dit de belangrijkste kenmerken.

Vereenvoudigde integratie

Integratie met hernieuwbare energiebronnen, waaronder zonnepanelen en batterijopslagsystemen, is essentieel om duurzaamheid te ondersteunen en de beste energie-efficiëntie te bieden.

Gestroomlijnde installatie

Ongeacht of je een groepenkast installeert voor gebruik met zonne-energie of niet, zorg dat de oplossing makkelijk te installeren is. Door de elektricien voorop te stellen, en te kiezen voor producten die eenvoudig te installeren zijn, wordt de installatietijd drastisch verkort.

De behuizingen van Schneider Electric bieden daarnaast veel bedradingsruimte om de bedrading eenvoudiger te maken. Als het gaat om onderhoud, zorgen kamrails ervoor dat je componenten kunt vervangen zonder dat je de bedrading opnieuw hoeft aan te leggen. Daarmee bespaart de installateur een hoop kostbare tijd.

Flexibiliteit

Een slim paneel biedt gebruikers een intuïtieve ervaring. Daarom is een paneel dat aangepast kan worden aan de voorkeuren van de gebruiker een slimme investering.

Vertrouwde expertise in een roerige markt

Hoewel de technologie van slimme panelen een mooie ontwikkeling is, is het de basistaak van iedere groepenkast om elektriciteit op een veilige manier te distribueren. Daarom is het belangrijk om (slimme) oplossingen te kiezen van betrouwbare fabrikanten die een ruime ervaring en expertise hebben in het leveren van veilige, betrouwbare stroomdistributie van hoge kwaliteit. Betrouwbare fabrikanten zoals Schneider Electric laten producten certificeren volgens de hoogste normen en bieden een naadloze klantenondersteuning.

Schneider Electric heeft bijna 180 jaar ervaring, niet alleen in het creëren van oplossingen die energiebeheer ondersteunen, maar ook in het beschermen van huizen tegen elektrische storingen, met producten zoals Resi9 en Advanced groepenkasten.

Transformatie van energielandschap

De transformatie die het energielandschap ondergaat, vereist een aanzienlijke verandering in de manier waarop elektrische belastingen in woningen worden beheerd. Omdat we doorgaan met het invoeren van krachtige apparaten en bi-directionele en hernieuwbare oplossingen, is investeren in slimme groepenkasten een vereiste. Schneider Electric helpt huiseigenaren om het meeste uit hun groepenkast te halen, de veiligheid te verbeteren en ze controle te geven over hun energieverbruik. Met functies die een flexibel, schaalbaar en geavanceerd energiebeheer mogelijk maken, is de introductie van de groepenkast van de toekomst een van de meest innovatieve manieren om onze huizen voor te bereiden op wat ons te wachten staat.

Meer informatie over Schneider Electric's oplossingen voor groepenkasten in woningen vind je hier.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c303
Gemeente Amsterdam maakt plan voor meer biodiversiteit

Gemeente Amsterdam maakt plan voor meer biodiversiteit

De biodiversiteit in Amsterdam moet vergroot worden en daar kan de gebouwde omgeving aan bijdragen. “Biodiversiteit is belangrijk, ook in de stad, want wilde ...

Lees verder

c21 c41 c185 c225 c243
Deze woningcorporatie zet duurzame en circulaire stappen

Deze woningcorporatie zet duurzame en circulaire ...

Bij de verduurzaming van de woningvoorraad was Lefier betrokken bij het landelijke initiatief Stroomversnelling, waarin ze gold als een van de koplopers. Op het ...

Lees verder

c21 c225 c265 c302
Webinar: Hoe AI kan helpen bij vastgoedverduurzaming

Webinar: Hoe AI kan helpen bij vastgoedverduurzaming

Hoe AI kan helpen bij vastgoedverduurzaming, dat ontdek je op woensdag 16 april om 11.00 uur of op dinsdag 29 april om 16.00 uur tijdens een webinar. In dit artikel ...

Lees verder

c21 c225
Subsidie voor biobased isolatie Amsterdamse monumenten

Subsidie voor biobased isolatie Amsterdamse ...

De gemeente Amsterdam heeft Europese subsidie ontvangen om met natuurlijke materialen 556 sociale huurwoningen en de Centrale Markthal te gaan isoleren.

Lees verder

c21 c225 c243 c301
'Gebrek aan nuance in berichten media over ruimte op stroomnet'

'Gebrek aan nuance in berichten media over ruimte ...

Een andere kijk op verbruiksmomenten van energie is noodzakelijk. En er is een gebrek aan nuance in berichten van media over de ruimte op het stroomnet. Dat vindt ...

Lees verder

c21 c41 c185 c225 c243
Woonbedrijf werkt in samenwerkingsverbanden aan circulariteit

Woonbedrijf werkt in samenwerkingsverbanden ...

Woonbedrijf heeft duurzaamheid sinds vijftien jaar als belangrijk onderdeel in haar strategische visie staan. Het is dan ook geen verrassing dat de Eindhovense ...

Lees verder

c21 c225
DUMAVA 2025 ook voor sportverenigingen

DUMAVA 2025 ook voor sportverenigingen

De subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) wordt in 2025 opnieuw opengesteld, met een totaal subsidiebudget van € 405 miljoen ...

Lees verder

c21 c225 c302
Dit betekent het inperken van CSRD voor je duurzaamheidsrapportage

Dit betekent het inperken van CSRD voor je duurzaamheidsrapportage

De recente aanpassing van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) door het Omnibus-voorstel van de Europese Commissie schudde het duurzaamheidslandschap ...

Lees verder

c21 c40 c185 c225
Financiële incentieven voor circulair bouwen

Financiële incentieven voor circulair bouwen

Overheden die samen met het bedrijfsleven meetbaar circulair bouwen. Is dat een vergezicht of is dit al werkelijkheid? Tijd om de status quo op te maken.

Lees verder

c21 c41 c185 c225
Oproep: schaal de circulaire economie op 

Oproep: schaal de circulaire economie op 

Grote Nederlandse bedrijven luiden de noodklok en eisen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen. De ...

Lees verder

c21 c225 c301
Whitepaper met oplossingen voor netcongestie

Whitepaper met oplossingen voor netcongestie

De whitepaper ‘Watt nu?’ helpt je je kennis op te vijzelen over netcongestie en mogelijke oplossingen. Het volraken van het elektriciteitsnet hoeft ...

Lees verder

c21 c225 c265 c301
Beter benutten van het elektriciteitsnet om netkosten te drukken

Beter benutten van het elektriciteitsnet om ...

De investeringskosten tot 2040 kunnen met 30 miljard euro worden verlaagd. Dat vindt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Zoals het er nu voor staat, ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up