Fiscaal voordeel voor duurzame gebouwen: eisen vereenvoudigd
- Duurzame kantoren
- Bewust Bouwen
- Artikel
Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen hoort een bedrijfsgebouw met aandacht voor duurzaamheid. Ondernemers die een duurzaam bedrijfspand laten bouwen, kunnen ook in 2013 rekenen op een steun in de rug van de overheid.
De fiscale regelingen Milieuinvesteringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) bieden een fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in duurzame gebouwen. Voorwaarde is dat het gebouw voldoet aan de eisen die zijn omschreven op de Milieulijst. Deze lijst wordt jaarlijks aangepast. In de Milieulijst 2013 zijn de eisen voor duurzame gebouwen veranderd.
De Milieulijst 2013 maakt geen onderscheid meer tussen nieuwbouw, grootschalige renovatie en kleinschalige renovatie. In de praktijk bleek dat onderscheid tot verwarring te leiden. Bovendien beschrijft de Milieulijst sinds 1 januari per maatlat (BREEAM-NL, GPR Gebouw of Groenfinanciering) aan welke eisen moet worden voldaan.
Zo mag in het gebouw alleen maar duurzaam hout zijn toegepast, volgens een door TPAC goedgekeurd certificatiesysteem. Daarnaast moet ook de aannemer een ‘chain-of-custody’-certificaat hebben. Gebouwen met een hoge score op de duurzaamheidsladder van de betreffende maatlat, kunnen rekenen op een hoger voordeel dan gebouwen met een lagere score. Net als in 2012 komt ook asbestsanering bij bedrijfsgebouwen in aanmerking voor MIAVamil. Extra Vamil kan worden verkregen wanneer op het gesaneerde dak zonnepanelen worden geplaatst.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Links
- agentschapnl.nl/programmas-regelingen/duurzaam-bouwen-en-miavamil
- agentschapnl.nl/programmas-regelingen/asbest-en-zon-2013