€ 60 miljoen subsidie voor energiebesparing
- Renovatie & Transformatie
- Artikel
Huiseigenaren die zelf in hun huis wonen, kunnen subsidie van het Rijk krijgen voor energiebesparende maatregelen. Ze moeten dan minstens 2 verschillende soorten isolatie van voldoende omvang toepassen: isolatie van dak, gevel, vloer/bodem of spouwmuur of HR++glas.
De subsidie is ongeveer 20% van de isolatiekosten, bij een kwalitatief en prijstechnisch goed bedrijf. Ook verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvE’s subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding.
Ook subsidie voor aanvullende maatregelen
Wie subsidie krijgt voor het toepassen van minstens 2 verschillende soorten isolatie, kan ook subsidie krijgen voor aanvullende maatregelen. Dat zijn bijvoorbeeld isolerende deuren, energiezuinige kozijnen bij de toepassing van driedubbel glas, warmteterugwinning of een vraaggestuurd ventilatiesysteem. Wie zijn hele huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van € 4.000 bovenop de subsidie. Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement. Subsidie aanvragen is vanaf 15 september 2016 mogelijk, via RVO.nl.
Financiering
Daarnaast is het mogelijk een gunstige lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. De nieuwe subsidie en zo’n lening zijn te combineren. Ook een combinatie van de rijkssubsidie met bijdragen van een gemeente of provincie is mogelijk. Voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel is een investeringssubsidie duurzame energie beschikbaar. Voor woningverhuurders zijn er al andere subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
ik wil een vraaggestuurd ventilatiesysteem aanschaffen voor het Develsteincollege, een scholengemeenschap. Welk percentage bedraagt dan de subsidie? Prive heb ik in het voorjaar mijn vloer laten isoleren. Geldt deze regeling ook met terugwerkende kracht?