Laten we Nederland mooi maken!
Zien we in ons energiezuinige streven niet één belangrijk aspect over het hoofd: denken we wel genoeg aan de buitenkant? Als we net zo om gaan met onze kleding als onze huizen, dan heeft ieder huishouden aan één kast voldoende. Wat ik daarmee wil zeggen? Het oog wil ook wat. En als we ingrijpende maatregelen treffen om huizen energieneutraal te maken, waarom grijpen we die gelegenheid dan niet meteen aan om ons straatbeeld te verfraaien?
Technisch is het al lang mogelijk om NoM-woningen te realiseren. Ook bij renovatieprojecten. Waar we echter te weinig bij stilstaan is dat dit een uitgelezen kans is om Nederland mooier en eigentijdser te maken. We zijn namelijk niet meer het land van de wederopbouw, toen er in een hoog tempo rijtjeshuizen en flats moesten verrijzen. Nederland is veranderd! Maar loop een willekeurige straat in een willekeurige stad in; hoeveel zie je daar dan van terug? De diversiteit van onze samenleving komt nauwelijks terug in gevels. Nog steeds domineert het straatbeeld dat 50 jaar geleden is gecreëerd en lijkt de creativiteit - die we op zo veel terreinen tonen - hier pas op de plaats te hebben gemaakt.
Het kan anders!
Maar nu hebben we de kans om daar verandering in te brengen. Er ligt een grote opgave om huizen energieneutraal te maken. Er moeten drastische maatregelen worden getroffen richting 2050. Dat gaan we niet redden met het volspuiten van de spouw en het plaatsen van nieuwe ramen. Een nieuwe gevel die aan de energetische eisen voldoet is daarom een uitgelezen kans om Nederland kleur te laten bekennen. Om recht te doen aan de bewoners. Én om het straatbeeld een afspiegeling te laten zijn van onze maatschappij.
Het belang van geveluitstraling
Een gevel is meer dan bescherming tegen de weersinvloeden of een optelsom van isolatiewaarden. Een huis reflecteert de omgeving, zorgt ervoor dat mensen zich fijn voelen en draagt bij aan het geluksgevoel. Op al die terreinen liggen uitdagingen voor architecten. Ik spreek ook regelmatig met ze en hoor dan van hen hoe belangrijk de uitstraling van gevels is. Zij zoeken het evenwicht tussen energetische en esthetische eisen, heden, verleden, leefbaarheid, een levendig straatbeeld én financiën. Want ja, dat laatste aspect is meestal het hete hangijzer. En dat terwijl een mooie buurt zich bijna altijd terugbetaalt.
Huizen waarin mensen willen wonen
Aantrekkelijke wijken worden leefbaarder, de criminaliteit gaat achteruit, de gezondheid krijgt een boost en mensen zorgen beter voor hun straat. Maar bovenal: het zijn huizen waarin mensen willen wonen. Nu en morgen! De vraag is nu alleen: wie pakt de handschoen op? Zijn dat architecten, bouwers of opdrachtgevers? Wie bouwt dat energiezuinige huis in een straat die nooit verveelt? De duurzame technieken krijgen we nu onder de knie. Laten we ook iets aan het uiterlijk doen.