Oproep tot snelle verbetering schoolgebouwen
- Duurzame Scholen
- Artikel
Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, roept op tot een snelle verbetering van de duizenden verouderde basisschoolgebouwen in Nederland. De ondermaatse schoolgebouwen, vaak oud en intensief gebruikt, drukken de prestaties van leerlingen én docenten.
Vanaf 1 januari 2015 worden schoolbesturen zelf verantwoordelijk voor de binnen- en buitenkant van de panden. Het Kabinet hevelt vanaf die datum per jaar 256 miljoen euro over naar besturen. Dat moet leiden tot een verbeterslag, zegt Verhagen: “Moeilijk is het niet. De onderwijsbesturen kunnen hun panden met een aantal simpele ingrepen aanzienlijk gezonder, energiezuiniger en comfortabeler laten maken.”
Gezonde leer- en werkomgeving
Eerder stelde UNETO-VNI de luchtkwaliteit in klaslokalen al aan de tand, die volgens de installateurskoepel ‘dramatisch slecht’ te noemen is. Titia Siertsema, voorzitter van UNETO-VNI en expert bij Kennisplatform Duurzaam Gebouwd: “Als wij de ambitie van Nederland als kenniseconomie serieus nemen, zullen we op z’n minst moeten zorgen voor een gezonde leer- en werkomgeving voor docenten en scholieren.”
Verhagen: “De problemen van het binnenklimaat op scholen zijn nog onvoldoende geland bij de politiek, bij de gemeenten en bij de schoolbesturen zelf.” Ook volgens hem heeft de staat van het gebouw een effect op de leerprestaties. Verhagen omschrijft het problematiek: "Ook blijkt dat 75% van de scholen een energielabel heeft van hooguit C, maar vaak zelfs nog veel lager, rond F. Eén op de 4 heeft zelfs het allerlaagste G-label. Dat kost per school duizenden euro's per jaar aan onnodige stookkosten."
Als bouwsector stelt Verhagen zelf op de scholen af te stappen: “Bouwend Nederland heeft voor de leden een database, waarin alle onderwijsgebouwen staan met daarbij hun locatie, vloeroppervlak, bouwjaar plus contactgegevens van de schoolbesturen.” Leden kunnen dankzij die database zelf actief scholen benaderen en met een voorstel voor renovatie en verduurzaming komen.
Geïnteresseerden kunnen de database raadplegen op de officiële website van Bouwend Nederland.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
In verouderde scholen is meestal geen mechanische ventilatie aanwezig en is men aangewezen op natuurlijke ventilatie, bijv. het openzetten van ramen en luchtroosters. Docenten weten echter niet wanneer, hoeveel en hoelang geventileerd moet worden. Als je streeft naar een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat je bewust bent van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen. Bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie is het belangrijk dat je weet wanneer je ramen en luchtroosters moet openzetten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten. Een CO2 indicator van SenseAir kost €150 en dat is een relatief geringe investering als je beseft dat het gaat om het verbeteren van de leerprestaties en het voorkomen van gezondheidsklachten.