Dood aan de smaakversterker

Dood aan de smaakversterker

Dit keer geen column over de bouw van Andy van den Dobbelsteen, maar een tip voor al degenen die dit jaar willen afvallen, maar vooral langer en gezonder willen leven.

Vannacht, voordat ik naar bed ging, had ik het weer: mijn hartslag vertoonde ritmestoornissen. Dan worden er slagen gemist; het voelt alsof er af en toe een luchtbel in je borstkas opwelt.

Ik ken het inmiddels en ging daarom meteen kijken op verpakkingen van voedsel waarvan ik dacht dat ik het nog zo vermeden had. Na drie keer kijken zag ik het: de marinade van de gourmetvis bevatte E621 en in of op de chips - die zo natuurlijk had geleken - zat 'aroma'. Een camouflagewoord voor allerlei soorten smaakversterkers. Geen wonder dat de chips bijna achteloos naar binnen waren geschrokt.

Voornemens
Voor de verandering geen stuk over duurzaam bouwen, maar over de duurzaamheid van de bouwstenen van ons lichaam, en de sluipmoordenaars die deze aantasten.

Waarschijnlijk heeft u, met mij en miljoenen andere Nederlanders, het voornemen om dit jaar af te vallen. En waarschijnlijk terecht, zo na de feestdagen! Er zijn twintigduizend manieren om af te vallen en diëten te over, maar als voormalige tegen de kilo's vechtende lichte roeier (die gewichtsklasse red ik nu niet meer…) wil ik u één tip geven: vermijd smaakversterkers.

Ze zorgen ervoor dat u meer eet dan noodzakelijk en dat u voedsel zonder deze hulpmiddelen smaakloos gaat vinden. Maar dat is nog maar het meest voor de hand liggende effect.

E621
Hun E-nummers zitten in de zeshonderd; ze heten glutaminezuren en glutamaten, guanylzuren en guanylaten, inosinezuren en inosinaten. Hun verreweg meest toegepaste exponent is mononatriumglutamaat, code E621, een synthetische smaakversterker met vele pseudonymen, waaronder Vetsin.

In Engelstalige landen wordt ernaar verwezen via de afkorting MSG (monosodiumglutamate). Het veelvuldig gebruik van deze stof in Chinees voedsel heeft de Chinese term enige bekendheid gegeven. Van oorsprong werd het natuurlijke Ve-Tsin bereid uit gefermenteerd zeewier. De synthetische variant heeft dezelfde chemische structuur.

Verschillende signalen
Mononatriumglutamaat is met aspartaam deel van de familie van excitotoxinen, stoffen waarvan sommige wetenschappelijke bronnen beweren dat ze het zenuwstelsel aantasten en kankerverwekkend zijn, maar waarvan anderen net zo hard zeggen dat dit onzin is.

Wie er het internet op naslaat vindt doorlopend tegenstrijdige berichten, afhankelijk van de bron, waarbij overigens nooit wordt gemeld wie het onderzoek heeft gefinancierd. De Wikipedia-pagina lijkt volledig gericht op het ontzenuwen van de angsten en noemt vooral bronnen die dat ondersteunen, terwijl de E-nummer app voor iPhones vooral verwijst naar een neurowetenschapper die hamert op de gevaren.

Voor mij maakt het niet meer uit. Ik ondervind het aan den lijve als ik teveel smaakversterker heb binnengekregen en ik ben niet de enige.

Hartritmestoornissen
Voor het eerst werd ik me bewust van het gevaar toen een vriend me vertelde van zijn vaders hartritmestoornissen, die elke week op vaste momenten optraden. Ze kwamen erachter dat het telkens gebeurde als hij soep uit een pakje had gegeten. Soep is met chips en sauzen een vorm van voedsel waar E621 een vaste gast is. Toen mijn vriend's vader stopte met deze soepen, hielden ook de klachten op.

Na dit voorval hoorde ik een identiek verhaal uit heel andere hoek. En omdat ik zelf soms ook last had van een op hol geslagen hart – dat ik eerst wijdde aan te veel eten, hard en lang werken, stress – ben ik erop gaan letten. En verrek dat het waar bleek.

Sinds ik producten met E621 en zijn kompanen vermijd heb ik alleen nog last als er een 'besmet' product tussendoor geslopen is, zoals gisteravond.

Dubieuze gewoonte
Wie net als ik let op het voorkomen van kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen en dus ook smaakversterkers, wordt af en toe moedeloos van de gewoonten van onze voedselindustrie.

Ga erop letten en je ziet overal de toevoeging E621, mononatriumglutamaat of zijn vele schuilnamen: glutamaat, gehydrogeneerde oliën, vetten of eiwitten, calcium- of natriumcaseïnaat, moutextracten of natuurlijke of kunstmatige aroma's. Aan beweringen dat de industrie dit bewust doet om mensen meer te laten eten dan noodzakelijk wil ik me niet branden, maar het lijkt wel of we geen smaakvol voedsel meer kunnen maken met de ingrediënten die er van nature in zitten.

‘Ja’, zegt u misschien, ‘zout, peper en specerijen zijn ook smaakversterkers’. Dat is waar, en teveel van deze stoffen is ook niet goed, maar hun effecten zijn veel minder controversieel.

Internationale verschillen
Het is me opgevallen dat vooral Nederlands supermarktvoedsel niet zonder smaakversterker kan: Unilever lijkt er een patent op te hebben. Tegelijkertijd hebben producten uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië opvallend minder vaak kunstmatige toevoegingen.

Vergelijk chips (de vele speciale smaken, niet de naturelvariant die sowieso zonder E621 is) van Engelse merken als Kettle en Burt's met Nederlandse varianten als Croky, Lay's en de supermarkthuismerken. U zult verbaasd staan.

In het buitenland ziet men ook steeds vaker de melding dat een product geen MSG bevat of dat een restaurant geen MSG gebruikt. In Nederland lijkt het de producent – maar ook consument – niet te boeien.

Natuurlijk en eerlijk
Hoe is het toch mogelijk dat men zich er in het buitenland wel druk om maakt en bij ons niet?

‘E-nummers zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen’, vermelden etiketten hier op voedingsmiddelen, waarmee de consument gerustgesteld hoort te zijn. Dit laat maar weer eens zien dat op het Europese continent niet het welzijn of de gezondheid van de burger voorop staat, maar de handel, want als de signalen op zijn minst tegenstrijdig zijn, zou veiligheid moeten prevaleren.

Daarom is mijn devies: let op de samenstelling van uw voedsel, vermijd smaakversterkers en ga voor natuurlijk, eerlijk voedsel. Al zou het zo zijn dat smaakversterkers u niet schaden, uw lichaam heeft ze niet nodig. En uw gewicht zeker niet.

Dood aan de smaakversterker, voordat we er zelf dood aan gaan!

Andy van den Dobbelsteen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c41 c54 c277
Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

“Markt en overheden moeten bij klimaatadaptief bouwen nadenken over de gevolgen op lange termijn van de keuzes die ze maken bij gebiedsontwikkeling. Daarbij ...

Lees verder

c21 c54
Keurmerk als leercurve naar gezonde woningen

Keurmerk als leercurve naar gezonde woningen

Sinds Gezonde Woning Keur is opgenomen in Het Nieuwe Normaal, reageerden woningcorporaties positief op het keurmerk dat pragmatisch aantoont of een woning gezond ...

Lees verder

c21 c54
Expert-visie: integraal advies belangrijk voor goede leefomgeving

Expert-visie: integraal advies belangrijk voor ...

Door de invoering van de Omgevingswet is het belang van een integraal advies voor bouwprojecten en de leefomgeving flink toegenomen. “Een bundeling van verschillende ...

Lees verder

c21 c40 c54 c260
30

30

In de numerologie staat het getal 30 symbool voor creativiteit en optimisme. Wellicht niet geheel toevallig dat demissionair minister De Jonge de ambitie uitte ...

Lees verder

c21 c40 c54
De groennorm voor steden: een reflectie

De groennorm voor steden: een reflectie

‘Vele miljarden nodig voor vergroening van steden’, zo kopte dagblad Trouw recentelijk. In het rapport, dat onlangs aangeboden werd aan demissionair ...

Lees verder

c21 c54
Expertvisie 2024: het jaar van de sociale transitie

Expertvisie 2024: het jaar van de sociale transitie

The soaring twenties: het besef dat de temperaturen stijgen. Weten welke gevolgen dit heeft voor de zeespiegel en voor alle ecosystemen op de planeet. De zeespiegel ...

Lees verder

c21 c54
Expertvisie 2024: <span>“</span>Steek je NECK uit<span>”</span>

Expertvisie 2024: “Steek je NECK uit”

Het is vreselijk om te zien hoeveel ellende er uit oorlog en vele andere soorten ontwrichtingen voorkomt. Dit knaagt aan alles en dreunt door in onze Tweede Kamer-verkiezingen. ...

Lees verder

c21 c41 c54
Expertvisie 2024: <span>“</span>De rol van AI en IT wordt enorm!<span>”</span>

Expertvisie 2024: “De rol van AI en IT ...

In tijden van netcongestie, met name voor nieuwe en extra netaansluitingen, bestaat voor grote kantoorgebouwen en industrieën steeds vaker de noodzaak om het ...

Lees verder

c21 c41 c54
Expertvisie 2024: <span>“</span>Als het aan mij ligt, doen we het zo!<span>”</span>

Expertvisie 2024: “Als het aan mij ...

Begin november 2023 voorspelde de Europese klimaatdienst Copernicus dat 2023 wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten wordt. Alarmerende berichten over het smelten ...

Lees verder

c21 c41 c54
Expertvisie 2024: <span>“</span>Dit jaar maakt de weg vrij voor grootschalige duurzaamheid.<span>”</span>

Expertvisie 2024: “Dit jaar maakt de weg ...

Waarom wordt 2024 hét kanteljaar op duurzaamheidsvlak? We interviewen Bram Adema van CFP Green Buildings, die de urgentie voor verduurzaming laat zien voor ...

Lees verder

c21 c41 c54
Expertvisie 2024: <span>“</span>We ontkomen niet aan politieke vertraging; markt meer aan zet.<span>”</span>

Expertvisie 2024: “We ontkomen niet aan ...

Na de politieke aardverschuiving op 22 november werd duurzaam Nederland wakker met een flinke kater. De verkiezingsuitslag staat niet voor een kleine verandering, ...

Lees verder

c21 c41 c54 c237 c265 c299
Expertvisie 2024: het jaar van gezonde woningen en wijken

Expertvisie 2024: het jaar van gezonde woningen ...

Om innovaties aan te jagen, moeten we woningen blijven bouwen en verkopen. Om dit voor elkaar te krijgen, is het van belang het financiële speelveld te veranderen. ...

Lees verder

Reacties

Ik ben blij met deze "duurzame mens" column! Het is niet voor het eerst dat ik hier over hoor. Ik heb zelf regelmatig last van hartkloppingen. Ik ga er nu zeker op letten.

Net weer een halve nacht wakker gelegen na een afhaalmaaltijd van de chinees: reden genoeg weer eens kritischer op de smaakversterkers te letten

Ik mijd ze al een paar jaar, die smaakversterkers. Daarna de zoetstoffen gaan mijden. Het went ontzettend snel en de sluip-MSG (en zoetstof aspartaam of acesulfaam-k) heb je gelijk in de smiezen! Het boekje "wat zit er in uw eten" is echt een aanrader. Je gaat anders eten en komt (in jaren) geen kilo meer aan

Ik heb er in het verleden ook heel veel last van mijn hart hierdoor gehad zonder dat er ook maar één dokter mij een duidelijke verklaring hiervoor kon geven want ik was toen gewoon een gezonde jongeman van 21/22 jaar. Ik heb er na een aantal jaren van kwelling ( hartkloppingen/ritmestoornissen ) zelf achter moeten komen waar het nou door kwam, door die verdomde smaakversterkers en neem het de voedselindustrie zeer kwalijk ! Je hoeft bij geen één instantie terecht zoals de voedsel en warenautoriteit, voedingscentrum of de hartstichting of ze komen weer met de standaard info dat het wetenschappelijk onderzocht en veilig is maar als je ze voorsteld aan een onderzoek mee te doen met b.v. hartmeetapparatuur na inname van dat spul dan haken ze af en moet je weer met een andere instantie contact zoeken... Gewoon Walgelijk !

Schrikbarend inderdaad soms hoe vaak dit soort onderzoeken gunstige uitkomsten voor de industrie opleveren. Wetenschappelijk horen ze objectief te zijn, maar wetende dat burgers met klachten geen onderzoek kunnen betalen en de voedselindustrie wel, dan is het lastig je broodheer onderuit te halen. Mag ik als wetenschapper zeggen.

Ook mijn ervaring met vetsin is heel slecht. Ik mijd het al jaren na ziekenhuisbezoek na een Chinese maaltijd. Mijden nu en zelf aan de slag... ik ben voorstander van lobby om het onder een naam te laten brengen en een tekentje op alle voedingsmiddelen waar het wel in zit.. hetzelfde geldt overigens voor de koriandergekte.. dat zit ook overal in haast, zelfs in een biologische scharrelrookworst...

Wij eten ook al enige tijd zoveel mogelijk artikelen zonder smaakversterkers en andere Enummers; gevolg: veel minder vaak buik- hoofdpijnklachten en voelen ons relaxter. En je smaakt went er snel aan; ik vind nu alles uit pakjes chemisch smaken. Inderdaad: weg met de smaakversterker!

Je wordt belazerd waar je bij staat! "NU ZONDER SMAAKVERSTERKERS" staat op Knorr en Unox gerechten, en wat nemen ze ervoor in de plaats: GISTEXTRACT, het nieuwe gif. Ook een smaakversterker, een glucamaat. Let eens op waar dat allemaal in zit. Al het BIO/EKO voedsel en alle producten die dus pretenderen zonder smaakversterker bereid te zijn. Nog meer verborgen namen: http://www.smaakversterkers.com/artikelen/msg.html Leuk filmpje, scroll naar 9'30: http://t.co/VWVBC9X3

Ok, de voedselindustrie - mijn lijf kan ook slecht tegen de chemische toevoegingen. Maar hoe zit het met de 'smaakversterkers' in bouwmaterialen? Volgens Braungart is toxiditeit lastig aan te tonen. En ook de bouwindustrie kent vast en zeker lobbies. Er zijn materialen verboden. Dus vraag ik mij af : is een 'duurzaamgebouwd' gebouw ook een gezond gebouw - in casu opgebouwd uit materialen die de gezondheid van de gebruikers ondersteunen ?

Nirati, je raakt waar het in de toekomst naar toe moet (en legt daarmee een mooie link van het voedselartikel naar de bouw): gebouwen die mensen gezonder maken in plaats van ongezonder. Voer voor een volgende studie...

De lidl verkoopt sinds kort erwtensoep zonder smaakversterkers, maar ik twijfel hieraan. op het etiket staat dat er gehydroliseerd soja eiwit in zit. Ik dacht dat dit ook een smaakvesterker was, klopt dit? Wie kan mij hier antwoord op geven?

Ik vond dit: http://www.fonteine.com/gehydrolyseerd_eiwit.html. Hier kun je iets over de standpunten van de producenten lezen: http://is.gd/rzlQGA . Mijn site: http://www.relatie-voeding-gedrag.nl/

Wat een herkenbaar verhaal (van die hartritmestoornissen). Sinds we in ons gezin zoveel mogelijk E-nummervrij eten heb ik er geen last meer van. Ook hebben mijn man en ik geen last meer van zuurbranden. Iets waar de dokter maar al te graag maagzuurremmers voor wil geven. Waar ben je dan mee bezig?!? Voor ons geen E-nummers meer (behalve de 'groene') en zeker niet E-621!

Eindelijk ben ik er achter. Heb al enkele jaren enorme klachten: hart op hol. 's nachts doodziek wakker worden. hartritmestoornis. enz. Langdurig ziekenhuisonderzoek. "Meneer, u bent kerngezond" werd me gezegd. De klachten bleven. Na lange tijd hoorde ik van een vriend dat dat hoogstwaarschijnlijk door o.a. E621 kan komen. Al enkele maanden lees ik uitgebreid de ingrediënten op de voedingsverpakkingen en vermijd E nr's. En zie.... alle klachten zijn verdwenen!! We worden dus gewoon vergiftigd!

Sorry voor de late reactie! Sinds ik weet dat mijn atriumfibrilleren komt door MSG. (4 x onder sedatie cardioversie, laatste keer interval 3 weken) heb ik sinds 5 jaar geen problemen meer: ik mijd de toevoegingen van meneer unilever, knorr, maggie etc.en consorten als hell en maak alles lekker zelf klaar. Ik voel me er prima bij: geen harklachten, relaxed etc. Heb het helaas ook zelf uit moeten zoeken en ik dus 4x onnodig narcose en cardioversie heb gehad met dank aan de voedingsmiddelenindustrie.

Had ik dit maar eerder gelezen, heb nu eindelijk door dat mijn hartritmestoornissen, 3 keer zelfs zeer heftig , waarvoor ziekenhuisopname en behandeling nodig was ,door de e621 komen, bekend onder veel meer namen, zo vals allemaal, hoge bloeddruk idem. 230/130 was op sommige momenten normaal. Bouillonblokjes en droge sopeppakjes oa. Fijn hoor, de door de en goed gekeurde hulpstoffen. De zorg duur? Begin daar dan eerst eens om te zie of er winst behaald kan worden!

Ik heb jarenlang een zoektocht gehouden naar waar toch die darmklachten vandaan kwamen. Het begin van het vinden daarvan, begon toen we een aantal keren een flinke poos naar Oostenrijk en Duitsland waren geweest. Minder tot geen klachten. En als ik dan weer thuis was, begon de ellende opnieuw. Ik kwam na zoeken en ingrediënten napluizen uit bij het e-nummer 621. Dit vermijden was duidelijk te merken een zeer grote verbetering tot....ondanks oppassen af en toe weer de diarree toesloeg. Ook hartkloppingen en plofbuik vergezelde me dan tijdens de slapeloze nachten. Speurwerk op internet liet me beseffen dat er veel schuilnamen zijn voor dezelfde stof. Nu ben ik, op een misser na, vrij van klachten. Ik ben er van overtuigd dat er veel mensen tegenwoordig die met de diagnose prikkelbare darm naar huis zijn gestuurd( zoals ik) gebaat zouden zijn met een kritisch onderzoek naar MSG en al zijn vormen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up