Cox: ‘Effecten van klimaatverandering over 30 jaar duidelijk’
- Building Holland
- Artikel
“De volledige effecten van de klimaatverandering op het land en de atmosfeer zijn over 30 tot 50 jaar duidelijk. Nu weten we pas wat de effecten zijn van de klimaatveranderingen in de jaren 80.”
Dat liet de kersverse winnaar van ABN AMRO Duurzame 50 Roger Cox (zie foto) vanmiddag weten tijdens de College Tour Duurzame Energie op Building Holland 2016. “Met de huidige maatregelen komen we tot een opwarming van de aarde van 3 à 5 graden Celsius. Dat is desastreus.”
Hij vertelde dat de rechter het bewezen achtte dat de overheid zich moet gedragen als een maatschappelijk burger. “Als klein land is Nederland misschien wel een kleine uitstoter, maar per capita staan we in de top-10 van uitstoters.”
Discussie over klimaatverandering
Overigens vond hij de discussie over de klimaatwetenschap vreemd. “De Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC, red) is een organisatie van de Verenigde Naties, die is opgericht om de risico’s van klimaatverandering te evalueren. Dit gebeurt aan de hand van hoor- en wederhoor, door experts uit de hele wereld vanuit onder meer universiteiten, onderzoekscentra, ondernemingen en milieuorganisaties. Hun consensus vormt het IPCC-rapport. De discussie bestond dan ook niet in de rechtbank, maar enkel in de media.”
Uit dit rapport blijkt onder meer dat de mens verantwoordelijk is voor de 40% toename van CO2. Daarnaast blijkt dat de industriële revolutie voor de klimaatverandering heeft gezorgd.
Product of service-liften
Eerder ondertekenden Coert Zachariasse, Delta Ontwikkeling en Evert Visser, Mitsubishi Elevator Europe, een contract voor een pilotproject M-Use: Project NOW. Daarnaast ondertekende het tweetal een intentieovereenkomst voor ongeveer 35 liften volgens M-Use.
Evert Visser (midden) en Coert Zachariasse.
“Met M-Use, een concept dat de voordelen van een DBFMO-contract combineert met die van Product of Service, kunnen we langdurig betrokken zijn bij verduurzaming van gebouwen”, vertelt Mitsubishi Elevator Europe-directeur Evert Visser. “Op een aantal vlakken en type producten gaan we al van bezit naar gebruik, maar dat was nog niet het geval op het gebied van liften”, vertelt Delta Ontwikkeling-directeur Coert Zachariasse.
Circulaire economie in de praktijk
De nieuwe ontwikkeling vormt een belangrijke stap om gebouwen compleet ‘product of service’ in te richten. “Het is een mooi voorbeeld van hoe je circulaire economie in de praktijk brengt”, vertelt Zachariasse. “We moeten het nu laten zien en dit soort projecten gaan uitvoeren. De doe-component komt nu echt in beeld”, aldus Visser over het initiatief waarbij de partijen langdurige verantwoordelijkheid dragen. Het tot leven brengen van M-Use wijdt partner Bernd Hendriksen van KPMG aan de wens om positieve impact uit te drukken in waardes. “Vanzelfsprekend willen we tegenwoordig weten waar de positieve en negatieve effecten van een gebouw zitten en dit in concrete getallen uitdrukken.”
Voor de fabrikant betekent Product of Service vooral langdurige commitment. “Onze langdurige betrokkenheid betekent een investering in kwaliteit. Dat staat een margeverlaging toe”, vertelt Visser over de voordelen. Ook Zachariasse kent een belangrijke positive aan de filosofie en de contractvorm. “Ik kan op deze manier 20 jaar kwaliteit garanderen en dat is natuurlijk veel waard.”
Foto's: Robert Tjalondo