Alleen fossielen blijven verslaafd aan fossiele energiebronnen!

Op Frankrijk na is Nederland van alle Europese landen het verst verwijderd van de doelstelling die is afgesproken in de EU-Richtlijn Hernieuwbare Energie voor 2020. Voor Nederland geldt als doel dat 14% van het verbruik van energie uit hernieuwbare bronnen moet komen. In 2014 was dat nog maar 5,5%; daarmee was ons land 8,5 procentpunt verwijderd van de EU-doelstelling, blijkt uit cijfers van het CBS.

In een reeks blogs geven Duurzaam Gebouwd-experts hun visie op het thema Duurzame Energie, om dit onder de aandacht te brengen bij de aanstaande kabinetsformatie. Tot 15 maart gaan de experts in op de status quo rondom dit onderwerp en geven ze advies aan de nieuwe kabinetsleden.

Afgelopen 17 februari 2017 heeft het Kabinet op weg naar de verkiezingen van 15 maart 2017 gelukkig de eerste stap gezet in het kader van de Omgevingswet naar een Nationale Omgevingsvisie met dé 4 strategische opgaven voor de Nationale Omgevingsvisie:

én

De startnota ‘De opgaven voor de Nationale Omgevingsvisie’ schetst een leefomgeving die noodzaakt tot het vinden van meer samenhangende integrale oplossingen, maar keuzes worden uiteindelijk pas bij de volgende stappen gemaakt... De cruciale vraag is daarom: wat heeft het kabinet over energie in deze startnota opgenomen?

Energie in startnota?

De consequentie van het dominante gebruik van fossiele energiebronnen is, dat:

Om de op de klimaatconferentie in Parijs in 2016 afgesproken beperking van de mondiale temperatuurstijging tot ruim onder de 2 graden, met een streven naar 1,5 graad überhaupt te kunnen realiseren streeft het huidige kabinetsbeleid ernaar om:

Stop met polderen over duurzame energie, begin met poetsen!

Om van de klimaatconferentie in Parijs in 2016 serieus werk te maken van duurzame energie, moet een volgend kabinet stoppen met polderen en beginnen met poetsen. Alleen fossielen blijven verslaafd aan fossiele energiebronnen! Poetsen kan met 3 maatregelen:

  1. Verbied nieuwe gasaansluitingen in Nederland en bouw nieuwe tankstations.
  2. Geef de door huishoudens betaalde €’s aan Opslag Duurzame Energie (ODE) terug aan huishoudens door energiebesparende maatregelen, waaraan huishoudens kunnen verdienen! . Kortom: Power to the People!
  3. Verdubbel de ambitie uit Energieakkoord voor duurzame groei en ga vol gas[iv] voor energieneutraal[v]  om de markt te “verleiden” tot échte innovatie.

Uw mening over cultuurverandering stel ik zeer op prijs.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Arno Kleine Staarman