Steden cruciaal bij tegengaan klimaatverandering
Tegenwoordig leeft 50% van de wereldbevolking in steden. Deze steden zijn verantwoordelijk voor 70% van de wereldwijde CO2-uitstoot. In 2030 leeft maar liefst 60% van de wereldbevolking in steden. Miljarden mensen hebben tussen nu en 2050 een nieuw huis nodig. De milieu-impact van deze bouwopgave is enorm.
Wanneer we klimaatverandering serieus nemen, dan moeten we nu bouwen met materialen die geen of een lage milieu-impact hebben. Duurzaam hout en andere biobased materialen zijn het meest geschikt hiervoor. In westerse landen met een grote bestaande woningvoorraad moet er vooral op worden ingezet om de milieu-impact (o.a. CO2 en energie) van deze voorraad en de publieke infrastructuur te verminderen. Het plaatsen van bijvoorbeeld een kunststof of aluminium kozijn in plaats van houten kozijn is vanuit milieuoverwegingen de verkeerde afslag. Een geweldig nieuwbouw project die wel de richting aangeeft waar het naar toe moet, is het project Haut in Amsterdam waar in het hout van het gebouw 3 miljoen kilo CO2 is opgeslagen. Dit is de positieve meetbare impact die we nodig hebben om klimaatverandering tegen te gaan.
Energieneutraal bouwen
De focus in de bouw ligt nu met name op meer duurzame energie en energieneutraal bouwen. Dat is een goede zaak maar wanneer je naar de prijs van een recent aanbesteed zonne-energie project in Dubai kijkt ($2,99 cent/kwh), dan zie je waar dit naartoe gaat. Elektriciteit wordt bijna gratis in de toekomst. Ik laat dan de heffing van energiebelasting en btw buiten beschouwing. Er is dus veel meer aandacht nodig voor de-milieu impact van materialen en de steden dienen hierin het voortouw te nemen.
Uit een onderzoek van Booz & company en het Wereld Natuur Fonds blijkt dat van de wereldwijde kleine steden (<1 mio inwoners) er slechts 3 een start hebben gemaakt met een strategie om klimaatverandering tegen te gaan. Van de grote steden is dit ongeveer 50%. De groei in wereldbevolking vindt voor het allergrootste deel plaats juist in kleine steden. Er is dus werk aan de winkel, zeker ook voor Nederlandse steden. Het is naïef te denken dat klimaatverandering hen niet zal schaden. Dus Nederlandse steden, maak werk van het klimaat en laat ons natuurlijk leiderschap zien!
Foto: Team V Architectuur, Haut
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Vraag is dan wel wat al dat hout betekent voor de instandhouding van bijvoorbeeld de tropische regenwouden, en biodiversiteit in zijn algemeenheid (en trouwens ook CO2 uitstoot). De vraag naar Palmolie laat zien wat een rampzalig effect dit daarop heeft onder het mom van groene biofuel?