Leverage van duurzaamheid
Leverage is een bekende term in de financieringswereld, waarin met een mix van vreemd en eigen vermogen wordt geïnvesteerd. Deze mix zorgt ervoor dat met vreemd vermogen een hoger rendement gemaakt kan worden op het eigen vermogen. Is dit ook een mogelijkheid voor onze energietransitie: leverage van duurzaamheid?
Ik denk dat iedereen het dilemma wel kent: zonnepanelen plaatsen, zolder isoleren of toch maar niet? Het is wel veel geld en misschien is het in de toekomst wel goedkoper.
Er moet een aanleiding zijn om dit te doen, een subsidie of een fiscale regeling. Zo hebben de veranderingen van fiscale regelingen van auto’s direct invloed op de autoverkoop. Dit geldt ook voor luchtwarmtepompen: ISDE-subsidie voor luchtwarmtepompen en zonneboilers geeft de verkoop hiervan een enorm impuls. Een aanleiding, een unieke kans, doet ons vaak besluiten iets te kopen dat er anders niet van zou zijn gekomen. Net dat ene duwtje kan het verschil maken.
Daarnaast kunnen de steeds strengere eisen van energiezuinigheid en de toenemende ambities op het gebied van duurzaamheid steeds moeilijker op projectniveau worden gerealiseerd. Zeker bij binnenstedelijk hoogbouw. De daken zijn te klein en zonnepanelen in de gevels geven een laag rendement of zijn esthetisch niet gewenst. Toch willen we ons onderscheiden op het energiegebied. Het gaat al lang niet meer alleen enkel om het rendement van iedere geïnvesteerde euro.
Om een lage EPC te realiseren, is het mogelijk om binnen de postcoderoos zonnepanelen op een ander gebouw te leggen om zo de EPC van het project numeriek te verlagen. Dit betekent een hogere investering, zonder een aard- en nagelvaste verbinding met het gebouw. Ik vroeg mij dan ook af: kunnen deze investeringen voor een hoger duurzaam rendement zorgen?
Stel: het hele budget dat extern wordt geïnvesteerd, wordt beschikbaar gesteld als een subsidie. Op deze subsidie kunnen bewoners, instellingen en bedrijven in de postcoderoos zich inschrijven. De gunning vindt plaats op basis van het subsidiepercentage voor de duurzaamheidsinvestering.
Hoe lager de subsidie en dus hoe hoger vreemd vermogen (lees: eigen vermogen van de subsidient), hoe eerder iemand de subsidie krijgt. Als iemand 20% subsidie vraagt, dan heeft deze subsidient 5x meer impact dan als hij dit zelf in een gebouw geïnvesteerd had.
Deze aanpak kan voor een kentering zorgen in de sector. Leverage van duurzaamheid. Energie-ambities worden gebouwoverstijgend. Het gaat in de toekomst niet meer alleen over rendement op geïnvesteerd vermogen, maar over impact op geïnvesteerd vermogen: maatschappelijk impact.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
@Onno, Wil je het uitleggen met een voorbeeld want ik snap de essentie niet... Stel je wilt een nieuwbouwproject bouwen maar er is geen plek meer voor zonnecellen dus die wil je elders leggen, daarvoor reserveer je 50.000 euro. En wat dan?