Hans de Jonge
Directievoorzitter van Brink Groep en hoogleraar Vastgoed Technische Universiteit Delft, Brink Groep
Auteur: Hans de Jonge
Groningen kan de huidige problemen omzetten in een nieuwe economische pijler: duurzaamheid als motor voor economische groei en werkgelegenheid. Door geldstromen te koppelen ontstaan nieuwe kansen.
Investeringen afkomstig van overheid en NAM voor de reparatie van aardbevingsschade worden gekoppeld aan reguliere investeringsprogramma’s van overheid en bedrijven. Regionale samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en instellingen voor onderwijs en wetenschap maken die investeringsprogramma’s tot een krachtige impuls. De voorbeelden die bewijzen dat zo’n aanpak werkt zijn er al. Ten eerste de samenwerking in de regio Eindhoven die in zo’n 15 jaar tijd geleid heeft tot de internationaal geroemde High Tech Campus en de regio op de kaart heeft gezet als een van de ‘smartest regions of the world’.
Een tweede voorbeeld is de recentere samenwerking in regio Sittard-Geleen die de Brightland Chemelot Campus in een beperkt aantal jaren heeft gemaakt tot een van de grootste vernieuwers in chemische technologie in Europa. Groningen kan een van de duurzaamste regio’s van Europa worden als gekozen wordt een vergelijkbare aanpak op het terrein van duurzaamheid. De sterke cohesie in Groningen en het brede mkb-veld vormen een goede basis voor een ‘local for local’ werkwijze. Er zijn ontwikkelingen die decentralisatie van productie, distributie en consumptie mogelijk maken, waarbij kleinere ondernemingen en consumenten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Deze beweging kan bijdragen aan de economische vitaliteit van Groningen als deze breed wordt gekoppeld aan de sterke sectoren zoals agribusiness en energie.
Investeren in een sterke agribusiness kan als basis worden gebruikt voor de ontwikkeling van biobased materials die onder meer gebruikt kunnen worden voor de grote bouwopgave waarvoor wij ons geplaatst zien. Groningen kan hiermee in de toekomst een sleutelrol vervullen in de transitie naar een biobased economy. Kennis en producten kunnen exportartikel worden, zoals we dat ook met kennis van water hebben gedaan. Groningen is bij uitstek een regio waar niet alleen kennis over duurzame energie samenkomt, maar er ook de ruimte en ambitie is om deze direct te benutten. De hoge concentratie van gaswinning en elektriciteitsproductie geven de regio een potentiele sleutelrol op dit gebied. Realiseer in Groningen duurzame energieopwekking met gebruikmaking van (energie)belastinggeld dat op deze manier in de regio blijft.
Deze expertpost werd gepubliceerd in het 10-punten expertplan voor duurzaam Groningen, een boek vol visies van koplopers in de markt. Het boek is gratis te downloaden.
Foto en expertvisie: Hans de Jonge, Brink Groep
Directievoorzitter van Brink Groep en hoogleraar Vastgoed Technische Universiteit Delft, Brink Groep