Onno Dwars
CEO, Ballast Nedam Development
Auteur: Onno Dwars
Wat zijn de bouwopgaves van de toekomst? Wordt het geen tijd dat we andere vragen stellen en andere antwoorden geven, zodat de bouw- en vastgoedsector bijdraagt aan onze levenskwaliteit?
Zorgt de vergrijzing echt voor een andere vraag? Verandert de steeds sterkere druk op het bestaande stedelijke gebied de rol van ontwikkelaar? Zijn gemeentelijke aanbestedingen vanuit een financieel perspectief altijd het beste voor de maatschappij? Ik vraag mij steeds vaker af wat de bouw- en vastgoedsector nog meer kan betekenen voor onze leefomgeving als we andere vragen stellen.
Als je buiten rondloopt en bedenkt hoeveel directe invloed de bebouwde omgeving heeft op ons leven, wordt het tijd dat we andere eisen stellen aan de bouw- en vastgoedsector. Gebouwen vormen het dagelijks decor van onze leefomgeving en daarmee zijn architectuur en stedenbouw een elementair onderdeel van onze samenleving. De infrastructuur van deze omgeving bepaalt de vrijheid van ons bewegen. De energiezuinigheid van gebouwen heeft invloed op de luchtkwaliteit. Een parkachtige opzet met bomen vergroot ons geluk. De stedelijke bebouwing creëert de routes tussen voorzieningen. Het mixen van verschillende doelgroepen heeft een positief effect op het wel en wee van de bevolking. Het lijkt vandaag de dag meer om de objecten te gaan dan om de context en hoe deze onderdeel uitmaakt van het stedelijk weefsel.
De basis is gelegd door onze ouders en voorouders. Gebouwen worden niet meer voor een periode van 50 jaar gebouwd maar voor een veel langere periode. We moeten het doen met wat we hebben. Het is aan onze sector om het weefsel te verbeteren en te optimaliseren en waar nodig drastisch in te grijpen. De tijd is aangebroken voor een nieuwe insteek: de chirurgie van het bestaande stedelijk weefsel.
Vastgoedontwikkelaars kunnen steden verduurzamen, leegstaande gebouwen een nieuwe functie geven, de CO2-uitstoot reduceren en een nieuwe omgeving creëren. Met grootschalige renovatieprogramma’s een ‘gasloze’ maatschappij realiseren. Dit soort programma’s geeft ook een enorme boost aan de werkgelegenheid. Door de bebouwde omgeving als middel te zien om te sturen op ons geluk en welzijn, moeten we andere vragen stellen bij de opgaves die voor ons staan. Geld alleen mag niet meer de basis vormen van hetgeen er wordt gebouwd voor de volgende generaties, we mogen meer verwachten.
Ontwikkelaars en bouwers staan aan de vooravond van een wezenlijke verandering: zij kunnen de chirurgen van ons stedelijk weefsel worden om de wonden en breuken van de stad te genezen. En maatschappelijk opgaves op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en welzijn daadwerkelijk kracht bij zetten. Laat de chirurgen van de toekomst bouwen aan een leefomgeving met nog meer levenskwaliteit. Laten we daarom andere vragen stellen!
CEO, Ballast Nedam Development