Maurice Beijk
Specialist Duurzaam Bouwen,
Auteur: Maurice Beijk
Als Specialist Duurzaam Bouwen krijg ik regelmatig vragen van onze klanten over duurzaamheid. Voor veel van onze klanten uit de projectinrichting is duurzaam werken een wens en een manier om zich te onderscheiden in grote aanbestedingstrajecten bij de overheid.
Onze klanten zijn down to earth, praktisch ingesteld en vooral met de beide voeten op de vloer. In deze gesprekken constateer ik dat er zo veel bedrijven zijn, die mooie initiatieven ontplooien om bijvoorbeeld afval te reduceren. Dat maakt mij trots, want groen is uiteindelijk ‘gewoon doen’.
De eerste tip die ik onze klanten altijd geef, is om over te stappen naar onze duurzame verpakking ‘Cube it Simple’. De naam verraadt het al: het is een simpel idee. Een kartonnen doos met daarin onze Uzin-lijm of -voorstrijk.
Dit simpele idee biedt grootste voordelen: minder afval, het afval kan eenvoudig gescheiden worden, er wordt minder energie gebruikt en er is minder CO2-uitstoot. Het allermooiste aan dit idee is dat de lijm of voorstrijk op de gebruikelijke manier verwerkt kan worden. Tijdens de ontwikkeling van deze verpakking hebben verschillende afnemers een actieve rol gespeeld. Dit heeft geresulteerd in dit praktische en duurzame alternatief voor traditionele kunststof emmers en cans. De stoffeerders kunnen op precies dezelfde manier vloerbedekking leggen als met een traditionele emmer lijm. Groen is doen!
De voordelen ten aanzien van het energieverbruik zijn groots. Zo is voor de productie van de kartonnen verpakking 65% minder primaire energie nodig dan voor de productie van kunststof emmer of cans. En, minder afval levert in dit geval meer op. Een opgeruimde bouwplaats werkt niet alleen fijn voor onze klanten. Het afval dat overblijft, kan eenvoudig worden gescheiden: de kartonnen doos gaat bij het oud papier om gerecycled te worden en de kunststof inliner nemen wij retour. Bij de productie van de kartonnen verpakking komt 95% minder CO2 vrij. Bovendien worden deze producten geproduceerd bij Unipro, de ‘groenste’ fabriek van Nederland met een GPR-score van 8,66.
Het laatste voordeel is kinderlijk simpel: vierkante dozen kunnen efficiënter op een pallet worden geplaatst. Hierdoor kosten transport en opslag minder energie en ruimte.
De ontwikkeling van deze verpakking is, naar mijn mening, een schoolvoorbeeld van hoe alle bedrijven in Nederland met duurzaamheid moeten omgaan; de dialoog aangaan met je afnemers en vooral je gezonde verstand gebruiken. Goed voorbeeld doet goed volgen, ik nodig u bij deze uit om hetzelfde te doen.
Specialist Duurzaam Bouwen,