Bram Adema
Directeur CFP Green Buildings, CFP Green Buildings
Auteur: Bram Adema
Volgens ons is de doelstelling om Nederland energieneutraal te maken niet de meest duurzame ambitie. Trouw-journalist Cokky van Limpt gaf dit weer in haar artikel op 31 maart 2015. In deze editorial staat het interview dat als titel meekreeg ‘CO2-winst zit vooral in bestaande bouw’.
“Nederland is de urban delta van Europa. Kijkend naar het aantal inwoners per vierkante kilometer wonen wij in een stad en niet in een land. Nederland heeft 406 inwoners per vierkante kilometer. Daardoor kunnen wij nooit zo duurzaam zijn als Denemarken, Zweden of Noorwegen, met respectievelijk 129, 20 en 15 inwoners per vierkante kilometer. In de stad Nederland moeten we ons richten op maximale besparing en minimaal verbruik van energie. Maar zelf alle duurzame
energie willen opwekken die we nodig hebben, is een onzinnig streven. Het opwekken van duurzame energie moeten we daarom in breder Europees verband bekijken en regelen met omringende landen. Windmolens en zonnepanelen moeten we neerzetten waar ze het effi ciëntst zijn. Kies een stuk zee waar niemand vaart en investeer daar met andere landen in windparken. Of laat Zweden uitbreiden. Niet zelf alle duurzame energie willen opwekken dus, maar zuinig zijn en zoveel mogelijk besparen. En waar dat het beste kan, is in onze bestaande bouw: in die 600 miljoen vierkante meter aan huizen en gebouwen waarmee onze urban delta vol staat.
Met CFP hebben we een groot doel voor ogen: alle bestaande gebouwen in Nederland circulair maken. Dat betekent herontwikkeling, renovatie, beheer en gebruik van gebouwen met zo min mogelijk inzet van virgin material en met zoveel mogelijk hergebruik van de aanwezige grondstoffen, producten en systemen. Om dit te bereiken zijn we leider geworden van de Green Deal Circulaire Gebouwen, die eind vorig jaar is gesloten met de ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu, en Wonen en Rijksdienst. Daarnaast hebben 62 organisaties zich aangesloten bij deze Green Deal. We hebben zeven proeflocaties waar we de komende jaren bijhouden wat er aan nieuwe grondstoffen in komt, en wat eruit gaat en niet wordt hergebruikt. De bedoeling is dat deze gebouwen straks allemaal circulair zijn gemaakt. Daar
komen gebouwpaspoorten uit en software met bijdragen van alle grote partijen. Door deze aan Nederland beschikbaar te stellen, kan verduurzaming van de gebouwde omgeving een grote versnelling krijgen.”
Deze expertpost van Bram Adema is verschenen als voorwoord in Duurzaam Gebouwd Magazine. Lees het volledige magazine op DuurzaamGebouwd.nl/Duurzaam-Gebouwd-Magazine. Adema is directeur van Corporate Facility Partners en lid van het bestuur van Dutch Green Building Council, lid van de Ambitieraad 2020 van MVO Nederland en organisator van onder andere het Green Buildings congres. Hij staat op de vijfde plaats in de Duurzame 50 Vastgoed NL.
Directeur CFP Green Buildings, CFP Green Buildings