Brillen verwisselen

Het is vakantie en wat doe je dan? Dan pak je een van de boeken van de stapel ‘nog ooit te lezen als ik tijd heb’. Ook ik deed dat de afgelopen vakantie en ik trok me dus terug op een stille plek met de dikke pil die me al jaren aanstaart: De wereld van Sophie, roman over de geschiedenis van de filosofie.

Een hele zit leek het me eerlijk gezegd en daarom draaide ik er al jaren omheen. Tot nu toe dus. En wat bleek: het kwam precies op het goede moment. Ik raakte totaal gefascineerd, omdat het zo ontzettend mooi aansluit op het vraagstuk waarmee ik binnen HomeMates worstel. En me ook helpt dat vraagstuk op te lossen. Niks lange zit. De tijd vloog!

Even over HomeMates: dat is een onafhankelijk kennisplatform waarin diverse collega’s en ik aandacht vragen voor wat wij de 3e en onderbelichte succesfactor van energievriendelijk renoveren noemen. Het gaat daarbij over al die zaken die niet over de twee vanzelfsprekende succesfactoren gaan – goede techniek en voldoende budget – maar over dat wat je kunt vangen met het begrip ‘samen’: samen willen (o.a. bewonersbelangen centraal zetten), samen brengen (de opgave inbedden in een brede context) en samenwerken. We bieden kennis op dat vlak zo praktisch en behapbaar mogelijk aan, in de hoop een bijdrage te leveren aan het succes van renovatieprojecten met energieambities. En waar ik in dat kader zo mee worstelde, was de vraag hoe je die in mijn ogen zo broodnodige aandacht trekt. Want de meeste professionals werken al samen en houden al best wel rekening met bewoners. Hoe maak je ze attent op het feit dat dat nog veel beter kan? Dat ze nog maar een fractie van de kansen benutten, die kunnen bijdragen aan het vergroten van het succes van hun projecten?

Niks is zo moeilijk om aan iemand die geen kennisbehoefte voelt, kennis over te dragen. Een van de pogingen die we doen om die kennisbehoefte aan te wakkeren, is door mooie verhalen te vertellen. We proberen ook in toenemende mate professionals door middel van bepaalde werkvormen de behoefte aan die kennis te laten ervaren. Maar dat dit allemaal nog veel beter kan, weet ik zeker nu ik De wereld van Sophie heb gelezen.

Want wat me nu meer dan ooit duidelijk is: je kunt vanuit verschillende perspectieven (‘brillen’) naar hetzelfde kijken en door die verschillende brillen kan je op basis van dezelfde informatie tot compleet verschillende conclusies komen.  Daarom slaat dat wat we bij HomeMates proberen te vertellen bij de een wel en bij ander niet aan. Het gaat bijna over een verschil in religie. Ik kan nog zo hard roepen dat er op een andere manier moet worden samengewerkt, omdat ik erg in procesinnovatie geloof. Mijn verhaal komt echter niet aan op de manier zoals ik het bedoel, als degene aan wie ik dat vertel het volste vertrouwen heeft dat er wel een technische oplossing komt en dus een ander geloof heeft. Het landt ook anders bij iemand, die vooral vanuit een kostenperspectief redeneert. Of alles vertaalt naar facts & figures.

Het ene perspectief is niet beter dan het andere, maar het is wel anders. Wat doe je als je een ander geloof hebt en er niet op uit bent iedereen van jouw gelijk te overtuigen? Dan ga je met elkaar in gesprek, zodat je elkaar beter leert kennen. Helaas waren daarvoor de mogelijkheden binnen HomeMates nog beperkt.

Maar hoe prachtig is het lot: we kregen kortgeleden van Energieplein20 de mogelijkheid aangeboden om op hun site, waar iedereen komt die iets met energie en renoveren wil, een discussieplatform te starten. En nu denk ik dus na over de vraag hoe ik mensen enthousiast krijg om daar met ons in gesprek te gaan. Zodat we elkaars bril even op kunnen zetten en elkaar daardoor beter gaan begrijpen.

Om daardoor SAMEN beter aan de slag te kunnen gaan. Het zou dus fijn zijn als jullie met ons in gesprek willen gaan op Energieplein20.nl. Deel je mening en ideeën, ben kritisch op dat wat wij doen... Want dat helpt ons ons verhaal aansprekender te brengen en dat moet dus uiteindelijk helpen het succes van jullie projecten te vergroten.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Maar ik geloof er in.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Anke van Hal