Onderhoud is een absolute must

Vier jaar geleden organiseerde ik het event ‘Slim energie besparen voor bedrijven’. Tijdens dit event gaf ik onder andere tips om op eenvoudige wijze energie te besparen en confronteerde de gasten met praktijkvoorbeelden die ik in de praktijk tegen kwam.

Als ik nu terugkijk wat er de afgelopen vier jaar in Nederland is gebeurd op het gebied van energie besparen bij bedrijven, denk ik soms dat er erg weinig is gebeurd. Natuurlijk zijn er diverse innitatieven, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat. Vaak wordt er over de regeltechniek geklaagd dat het niet werkt of niet geheel goed functioneert. Maar als je dan bijvoorbeeld vraagt of er ook onderhoud aan de regeltechniek wordt gedaan, blijft het stil.

Ik heb er al vaak voor gepleit dat het beslist een absolute must is om onderhoud aan een meet- en regelinstallatie te doen. Alleen dan weet je hoe een installatie zich gedraagt. Als er geen klachten zijn, betekent dit niet dat de installatie optimaal functioneert. Wat zou er nu minimaal aan onderhoud aan een meet- en regelinstallatie moeten worden uitgevoerd?
- Optimaliseren van stooklijnen cv
- Optimaliseren van temperatuurregelingen luchtbehandeling
- Regelgedrag van koelmachines
- Regelgedrag van warmtepompen
- Regelgedrag van regelkleppen

Waarom dit controleren? Tegenwoordig zijn veel CV-systemen van het zogeheten lage temperatuurtraject. Dit betekent dus ook dat de stooklijnen hiervoor moeten zijn geoptimaliseerd. Want hoe hoger bijvoorbeeld een stooklijn van de cv-installatie c.q. warmtevraag naar een warmtepomp staat, is dit nadelig op het rendement van een warmtepomp. Als een warmtepomp meer dan 80% wordt belast, zakt het rendement van deze warmtepomp. Het is dus zaak om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Heeft u geen warmtepomp maar traditionele cv-ketels, dan geldt bijna hetzelfde: de meeste gebouwen zijn tegenwoordig wel uitgevoerd met een hr-ketel, het effect van deze ketel komt pas echt tot zijn recht indien de uitgestootte rookgassen kunnen condenseren.

Rookgassen condenseren pas bij een rookgastemperatuur van 55°C of lager. Hoe krijg je nu voor elkaar dat de rookgassen gaan condenseren? Dit doe je door de stooklijnen van de aangesloten cv-groepen zo te optimaliseren dat de retourtemperatuur van deze groepen ruim onder het condensatiepunt van de rookgassen komt te liggen. Een tweede punt is om onderhoud aan de regeltechnische installatie te laten uitvoeren, is slijtage van warmtepompen en koelmachines. Wanneer een warmtepomp of koelmachine zeer frequent schakelt, raakt deze eerder defect.

Er moet naar gestreefd worden om de schakelfrequentie van koelmachines en warmtepompen te beperken tot maximaal drie keer per uur het liefst minder. Dit zijn zaken die de gebruiker niet ziet, maar pas hoort van een monteur zodra een koelmachine of warmtepomp al defect is geraakt.

Waarom regelkleppen finetunen? Dit vermindert de slijtage en verbetert het comfort. Een onrustige regelklep zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de ingeblazen lucht van een luchtbehandelingskast varieert. Variatie van ingeblazen lucht kan leiden tot klimaatklachten.

Wilt u meer weten over meet- en regeltechniek? Kijk dan op onze website www.dacw.nl.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door