Er gebeurt ontzettend veel op het gebied van innovatie. Maar het is mij te veel in de marge. Het gaat te vaak om innovatie binnen projecten. Terwijl de echte winst te halen is bij projectoverstijgende aanpakken. Ideeën die opschaalbaar zijn en gebaseerd zijn op een goed businessmodel.
En daar schort het nogal eens aan. We denken vaak vanuit het proces en een aanpak die we kennen en waaraan we iets verbeteren. Maar de zaken gaan de komende jaren flink op zijn kop. Gestandaardiseerde aanpakken met ontzettend veel (geautomatiseerde en geïndustrialiseerde) maatwerkoplossingen.
Ongeacht over welk deelsegment van de bouw we het hebben. Tunnels, kantoren, woningen, maar zeker ook maatschappelijk vastgoed. Want juist maatschappelijk vastgoed is vaak vastgoed, waarbij we ‘veel voor weinig’ willen hebben. En dat kan. Als we bereid zijn over onze eigen schaduw heen te stappen en openstaan voor nieuwe businessmodellen, ook met branchevreemde partijen.
Bijvoorbeeld door een ontwerp voor een school te maken, dat eenvoudig de mogelijkheid biedt middels automatische toegangscontrole de ruimtes ’s avonds en in het weekend beschikbaar te stellen aan muziekleraren, sportinstellingen, kaartverenigingen en noem maar op. Met een geautomatiseerd online reserveringssysteem en automatische verrekening van kleine bedragen.
Zoek naar initiatieven die zorgen voor efficiënt gebruik van middelen en die antwoorden geven op maatschappelijke vraagstukken. Bedenk de oplossingen als sector en laat ze niet telkens weer door de klant bedenken. Laten we door ons vernuft zorgen dat onze kinderen gezonde klassen hebben, waar ze met plezier naartoe gaan en goed kunnen leren. Dat bejaarden uit hun isolement komen en een plek hebben om voor mijn part samen te breien.
Juist omdat maatschappelijk vastgoed vaak om maatschappelijke belangen gaat, hebben wij de plicht om het maximale eruit te halen wat erin zit. En dat vraagt om innovatie. Niet in één project, maar projectoverstijgend. Geen innovation by addition, maar radicale innovatie. Wie pakt die handschoen op?