Grondstoffenpaspoort: een must!

'Geld heb ik niet, maar spúllen….!' is een welbekende kreet. Zo gek nog niet. Want wat is meer waard in een economie waarin grondstoffen steeds schaarser worden? Een ding is zeker het gronstoffenpaspoort gaat uiteindelijk onze hele economie met haar waardeketens radicaal veranderen.

Het grondstoffenpaspoort leidt tot een nieuwe identiteit van landen. China, Rusland en de Verenigde Staten zijn nu nog de landen met een enorme grondstoffenvoorraden. Door deze grondstoffen te verhandelen, veranderen balansen over de wereld. Het grondstoffenpaspoort bepaalt in feite mede wat een land nu exact waard is. Hoe kan een grondstoffenpaspoort ons doen en laten veranderen, in een land waarbij de omloopsnelheid van goederen ieder jaar nog toeneemt? Waarbij de vernieuwing sneller gaat dan de veroudering?

Wat gebeurt er als het grondstoffenpaspoort van een gebouw bij aanschaf al bekend is, zodat we precies weten waaruit het gebouw exact bestaat en hoeveel grondstoffen er zijn opgeslagen? Worden er dan andere ontwerpkeuzes gemaakt en wordt het gebouw dan anders ontworpen, zodat het eenvoudig kan worden gedemonteerd? Hoe kijken financiers en accountants dan naar grondstoffen en gebouwen? Wordt een gebouw op die manier een waardedepot, een nieuw soort belegging van grondstoffen?

Biedt het paspoort een nieuw perspectief op leegstaande kantoren? Een plek en een samenvoeging van materialen die zijn onttrokken aan ons economische verkeer. Zal dit paspoort leiden tot een hernieuwde waardebepaling van bestaand vastgoed en leidt hiermee leegstand tot een andere discussie, in een maatschappij waarin grondstoffen schaarser worden?

Leidt een grondstoffenpaspoort tot duurzamer grondstoffenbeheer? Worden de afvalbergen hiermee verkleind, voorkomt het afvalverbranding en wordt leegstand van gebouwen op deze manier sneller opgelost? Vervangt het grondstoffenpaspoort in de toekomst het nu nog belangrijke bruto nationaal product van een land en zal in dit paspoort de toekomstbestendigheid van een land wordt uitgedrukt?

Must
Een grondstoffenpaspoort is een must om Nederland definitief te veranderen in een volhoudbare maatschappij. Het biedt ons inzicht in onze grondstoffen voorraad en daarmee een strategische economische voorsprong ten opzichte van onze buurlanden. Het biedt kansen om Nederland in versnelt tempo te verduurzamen naar een circulaire economie. Deze nieuwe zienswijze gaat veel kansen brengen. Het biedt bijvoorbeeld een heel andere kijk op uitdagingen het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Waar nu sloop-nieuwbouw financieel interessant kan zijn, is het vanuit de circulaire economie wellicht niet meer de beste keuze. Nu is sloop van een pand nog vrijwel altijd de minst aantrekkelijke optie. Een gebouw is altijd meer waard dan wat je eraan overhoudt wanneer je sloopt en de restmaterialen hergebruikt. Financiële waardeketens zullen radicaal kunnen gaan veranderen, door toename van grondstofwaarde. Waarbij eigenaarschap zal gaan veranderen in beheersrecht voor de tijdelijkheid en goed rentmeesterschap centraal staat.

Eén ding staat vast: grondstoffen nemen toe in waarde! In de nabije toekomst gaat er veel veranderen in het denken over grondstoffen. Vanuit maatschappelijk en financieel perspectief.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Onno Dwars