Onno Dwars
CEO, Ballast Nedam Development
Auteur: Onno Dwars
Energie is overal. Je moet het vangen en bufferen. Grondstoffen zijn eindig: je moet ze winnen en koesteren. Dit besef dringt langzaam door in onze samenleving, want de kansen zijn te over. We hebben al zoveel gewonnen en nu wordt het tijd dat we er slim mee omgaan. We moeten nu andere keuzes maken die het circulaire gedachtengoed in de toekomst maximaliseren.
In de circulaire herhuisvesting in Duiven voor Liander doet VolkerWessels Vastgoed in een consortium met RAU architecten, Boele & van Eesteren (onderdeel van VolkerWessels), Innax, Fokkema & Partners en Kuiper Compagnons hier ervaring mee op. Het bestaande gebouw blijkt werkelijk de grondstoffenbank te zijn voor het nieuwe gebouw. We gaan nog verder. De bestaande grondstofstromen blijken bij te dragen aan de verduurzaming van het gebouw.
Oude jassen van de medewerkers van Liander worden ingezameld. Deze worden samen met ander ingezameld textiel vermaakt tot isolatie door Metisse. In de herhuisvesting van Liander wordt dit toegepast in de metalstudwanden van een van de gebouwen. Totaal verwerken we ruim 200 vierkante meter van dit volledig uit gerecyclede grondstoffen bestaande materiaal. Bestaande betonklinkers worden volledig hergebruikt op de locatie. Na verwijderen doen ze weer dienst als hoogwaardige bestrating op het nieuw ingerichte parkeerterrein. Een simpele stap, maar één die vandaag de dag uit hele andere overwegingen wordt gemaakt ten opzichte van vroeger.
Ook de draagconstructie is zoveel mogelijk hergebruikt. Twee van de bestaande gebouwen zijn opgetopt. Hiervoor is de bestaande dakconstructie gedemonteerd. Vervolgens is er een volwaardige vloer en kolommen gerealiseerd. De oude dakconstructie is er vervolgens weer opgezet. Zo is maximaal gebruik gemaakt van de bestaande grondstofelementen en is er sprake van minimale verkwisting van waarde.
In het werk gestorte beton wordt 100 procent granulaat als grindvervanger gehanteerd. Hierdoor bestaat het beton voor meer dan 50 procent uit gerecyclede materialen! Dit granulaat is niet van het puin van de locatie. De afweging is gemaakt om of het ‘eigen puin’ te gebruiken, of dat wat reeds bij de betoncentrale lag. Uiteindelijk is er gekozen om ons eigen puin op de locatie te breken en in de terrein inrichting toe te passen. Dit scheelt transport en de daarbij behorende CO2-uitstoot.
Op deze wijze wordt ervaring en kunde opgedaan met nieuwe vormen van grondstoffen die de stap maken naar een volledig circulaire economie. Soms kan een tussenstap de stap gaan vormen naar de eindstap.
Dit zijn enkele sprekende voorbeelden van grondstoffen die op basis van de nieuwe circulaire economie ontstaan. Het blijft verslavend om steeds weer een nieuwe kans te zoeken en te verzilveren.
Auteurs: Onno Dwars, Manager Duurzaamheid VolkerWessels Vastgoed en Thomas Heye, Kwaliteitsmedewerker duurzaamheid bij Boele & van Eesteren
CEO, Ballast Nedam Development